Almanya'dan dikkat çeken iddia:  "FETÖ'yü izleyen Türkü yakaladık"

Almanya'dan dikkat çeken iddia: "FETÖ'yü izleyen Türkü yakaladık"

İki hafta önce Düsseldort’taki bir otele geniş çaplı bir operasyon düzenlendi ve operasyonda 40 yaşındaki Ali D. tutuklandı. Alman makamları tarafından tutuklanan Türk’ün MİT’e çalıştığına dair deliller bulunduğu iddia edildi.

Bir Türk'ün Düsseldorf'taki bir otele yapılan operasyon sonucu tutuklanmasından iki hafta sonra, federal savcılık iddia edilen casusla ilgili soruşturmayı devraldı. Tutuklanan Türk'ün Almanya'daki FETÖ destekçileri ile ilgili casusluk yaptığından şüphelendiği bildirildi.

Karlsruhe'deki savcılığın cuma günü yaptığı açıklamada, Türk uyruklu Ali D. hakkında ön soruşturma başlatıldığını duyurdu. Alman makamları Ali D.'nin Türk gizli servisi MİT adına Köln bölgesinde yaşayan FETÖ destekçileri hakkında gizlice bilgi topladığına dair belgeler bulunduğunu iddia etti. Savcılığın edindiği bilgilere göre, belirli insanlar için tehlike oluşturabilecek belgeler keşfetti. Tehlike altındaki kişiler, polis tarafından aranarak uyarıldı.

Olası saldırı planları da soruşturma dosyası içerisinde yer aldı. Federal Savcılık, bu tür iddialar hakkında herhangi bir detay bildirmedi. Ayrıca tutuklanan kişinin banka hesabında yüksek miktarda para olduğu açıklandı.

ODASINDA 200 MERMİ BULUNDU

İddiaya göre Ali D. Düsseldorf’ta bir otelde misafirdi.17 Eylül’de bir otel çalışanı, Ali D.’nin silah taşıdığını fark etti. Bu durumun karşısında otel çalışanları, polise haber verdi. Polisler tarafından düzenlenen bir operasyonla Ali D. tutukladı. Polisler otelde silah ve patlayıcı madde aradı. Ali D.’nin yanında içi boş tabanca taşıdığı bildirildi. Otelde yapılan aramaların ardından polis, Ali D.’nin odasında gerçek mermiler tespit edildi. Gerçek mermilerin yaklaşık dokuz milimetre kalibrede toplam 200 mermi olduğu söylendi. Polisler ayrıca Köln bölgesindeki FETÖ üyesi olduğu iddia edilen üç kişinin adının yazıldığı bir kâğıt da buldu.

Kuzey Ren-Vestfalya’daki yetkililer, FETÖ’ye yönelik bir saldırının planlanmış olabileceğini düşündü. Düsseldorf Cumhuriyet Savcısı, Ali D. hakkında tutuklama emri çıkardı. Federal savcılık, Perşembe günü işlemleri devraldı.

CASUS, İDDİAYA GÖRE AŞIRI SAĞCI BİR TÜRK

Güvenlik güçlerinden yapılan açıklamalarda, Ali D.’nin MİT tarafından kontrol edilen aşırı sağcı olduğunu söylendi. Ali D.’nin, FETÖ destekçilerini takip ettiği iddia edildi.

Ali D.’nin 2005’ten itibaren Almanya’da oturma izni olduğu, Almanya ile Türkiye’ye gelip gittiği belirtildi. Ali D.’nin Kuzey Ren-Vestfalya’da kayıtlı bir adresi olduğu söylendi.

Erdoğan, kendi rejiminin muhaliflerini gözetlemek için siyasi örgütlerin yanı sıra MİT'i de kullanıyor. Yapılan faaliyetler uzun süredir Alman-Türk ilişkilerine yük oluyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ’nün 2016'daki darbe girişiminden sorumlu olmakla suçluyor. Harekete adını veren Fethullah Gülen ise suçlamayı şiddetle reddediyor.

Artı49 Haber Merkezi

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT
1 Yorum