Almanya’daki kliniklerde binlerce tedavi hatası

Almanya’daki kliniklerde binlerce tedavi hatası

Federal Sağlık Servisi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl Almanya’daki hastanelerde ve tıbbi uygulama merkezlerinde binlerce tedavi hatası yaşandı.

Hatalı ameliyatlar, gözden kaçan kırıklar, hasarlı implantlar, karışık ilaçlar; Almanya’daki hastanelerde ve doktor muayenehanelerinde geçtiğimiz yıl yine binlerce tedavi hatası yaşandı. Federal Sağlık Servisi 2021 yılından toplam 13.050 şüpheli vakayı inceledi ve 3.665 tedavi hatası keşfetti.

Tıbbi servis (MD) başkanı Stefan Gronemeyer bildirilmeyen daha birçok vaka olduğunu varsayıyor. Ancak aynı zamanda veriler, incelenen şüpheli vakaların yüzde 71,9’unda herhangi bir tedavi hatası tespit edilmediğini gösteriyor.

Uzmanlar harekete geçmek istiyor

MD başkanı, olası tedavi hatalarına karşı ülke çapında raporlama zorunluluğu çağrısında bulunuyor. Gronemeyer, “Bu, hem hastaların hem de doktorların çıkarınadır. Her iki taraf da güvenliğin önce geldiği kaliteli bakıma güvenebilmelidir” dedi. Bununla birlikte, işleyen bir sistem için ön koşul, bu tür olayları anonim ve gizli bir şekilde rapor edebilmektir.

Tıbbi hataların yüzde 3,8’i ölümcül

Tıbbi hatadan etkilenen hastalar için sonuçlar oldukça farklı. Üç hasar vakasından ikisinde hasarın geçici olduğu tespit edildi. Ancak vakaların yüzde 6,8’inde körlük veya bakıma muhtaçlık gibi ciddi kalıcı hasarlar mevcut. Hatta vakaların yüzde 3,8’inde tedavi hatası ölüme yol açtı.

Hasta savunucuları, ciddi tedavi hatalarının toplandığı ve analiz edildiği ülke çapında bir merkezi kayıt çağrısında bulundu. Hükümet memuru olan Stefan Schwartze “Sonuçlara dayanarak gerekli önleyici tedbirler alınabilir ve bu tedbirlerin pratikte işe yarayıp yaramadığı kontrol edilebilir” dedi.

Artı49                                                                                        Fotoğraf: Derek Finch - Unsplash

HABERE YORUM KAT