Almanya'daki döner devinden 6,9 milyon euroluk vergi vurgunu

Almanya'daki döner devinden 6,9 milyon euroluk vergi vurgunu

Döner üreticisi Karmez 6.914.648 Euro tutarındaki vergi kaçırma süreci ile ilgili dava 20 Eylül 2021 Pazartesi günü başladı.

Yedi erkek kardeş tarafından 1983 yılında Seckbach'ta kurulan şirket, endüstriyel olarak ızgaraya hazır et şişleri üreten ilk şirketti. Yaklaşık otuz yıldır kebap üretiminde dünya lideri olmakla övünüyordu. Her hafta 50 ton marine edilmiş dana eti, tavuk ve hindi eti fabrikada şokla donduruluyordu.  Ancak 2019'da Karmez iflas etti. Bugün yeni sahipleri marka adı altında üretime devam ediyor.

Şu anda müzakere edilen konuların 2009 ve 2013 yılları arasında yapıldığı söyleniyor. En büyük sorun yan kuruluş olan Belçikalı Karmez ile yaşanıyor. Komşu ülkeye yapılan teslimatların yaklaşık yarısı faturasız ve nakit ödemeli olarak gerçekleştirilmiş.

Duruşmanın başlangıcında sadece genç olan patron ortaya çıktı. Ağabeyi 2018'den beri Türkiye'de ve avukatna göre, tansiyon, şeker, karaciğer hasarı, depresyon, panik atak sorunları nedeniyle ne seyahat edebiliyor ne de pazarlık yapabiliyor.

Eski mal müdürü Nail I. , kardeşler ve eski patronlar Enfil ve Özer T. şu an zor günler yaşıyor.

Enfil T. başlangıçta sessiz kalırken, Nail I. görünüşe göre itirafta bulundu. Ömer T. ona her zaman tonlarca şişi sadece bir tonla şiş göndermiş gibi yapması talimatını vermişti. Bu tür yolculuklar, Toll Collect ve yakıt makbuzları sayesinde müfettişlerin dosyalarında yer alıyor. Yargıç Corinna Distler yaptığı açıklamada: "Böyle bir kanıt yoğunluğu nadirdir." açıklamasında bulundu.

Nail I.'ye göre, şirketin kararsız mal yönetim sistemi kara teslimatlar için faydalı olduğu kanıtlanmıştı. Excel'i kullanarak teslimat notları oluşturdu ve sisteme bunları ekledi. Muhasebe departmanı tarafından oluşturulan bu tür kağıtlar daha sonra sadece vergi kaçakçılığı işlemleri için kullanıldı.

Nail I., milyonlarca kara paradan kendisinin yararlanmadığını, sadece ayda yaklaşık 1.800 euro kazandığını iddia etti. Bazen resmi olarak sadece Karmez'de 450 Euro bazında çalışıyordu. Yargıç Distler tarafından işletme mezunu olarak neden kandırıldığı sorulduğunda, “Derecem sadece Türkiye'de tanınıyor, Almancam ve İngilizcem mükemmel değil. Kardeşlere minnettardım çünkü burada başka hiçbir yerde iş bulamazdım.” açıklamasını yaptı.

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT