Almanya'daki 63 yaşında herkes emekli olabilir mi?

Almanya'daki 63 yaşında herkes emekli olabilir mi?

Birçok Alman vatandaşı '63 yaşında emeklilik' hakkını hangi koşullar altında kullanabileceğini merak ediyor...

Federal Çalışma Bakanlığı'nın 2019 yılında yaptığı bir açıklamaya göre erken gelen '63 yaşında emeklilik' hakkına belirli meslek gruplarına ve iş koşullarına bağlı olarak sahip olunabiliyor. Peki kimler 63 yaşına girdiğinde maaşlarında herhangi bir kesinti olmadan emekli olabilir?

Alman Emeklilik Sigortası Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre 1953'ten önce doğmuş kişiler için maaşlarda kesinti olmadan 63 yaşında emekli olma hakkı verilmişti. Öte yandan 63 yaşındaki kişilerin emekli maaşı almak için en az 35 yıl prim ödeme süresine sahip olması gerekiyor. Erken emekli olunan her ay için emekli maaşından yüzde 0,3 oranında kesinti yapılmaktadır.

Bununla birlikte Almanya genelinde 67 olan emeklilik yaşı 1964 yılında doğanlar için geçerli olduğunu biliyor. 1964 yılı öncesi doğanlar için ise kademeli olarak emeklilik yaş sınırı 65’ten 67’e yükselmekte. Bununla birlikte, standart emeklilik yaşına olan mesafe ne kadar büyükse , kesintiler o kadar yüksek olur.

Erken emekli olanlar 2023'te kaldırılan emeklilik için ek kazanç sınırı sayesinde maaşlarında kesinti olmaksızın istediği kazancı sağlayabilir.

Artı49

HABERE YORUM KAT
7 Yorum