Almanya'da yüzde 60'a kadar su tasarrufu sağlamanıza yardımcı olacak hileler

Almanya'da yüzde 60'a kadar su tasarrufu sağlamanıza yardımcı olacak hileler

Artan hayat pahalılığıyla bireysel mücadelenin yollarından biri de tasarruf. Yalnızca su tüketimiyle bile her yıl binlerce Euro tasarruf sağlayabilirsiniz. İşte bazı hileler...

Almanya'da bir süredir varlığını yoğun bir biçimde hissettiren ekonomik kriz ve pahalılaşma, yurttaşları bazı başlıklarda daha dikkatli davranmaya ve tasarruf yollarına başvurmaya zorluyor.

Uzmanlar su tüketiminde tasarruf etmenin, yurttaşların bütçelerine oldukça yararlı olabileceğine işaret ediyor.

Peki bildiklerimiz yeterli mi, neler yapmak gerekir?

İşte bazı hileler...

ŞARKI SÜRESİ KADAR DUŞ

Duş alırken radyoyu açık bırakın ve sadece bir şarkı dinleyerek duş almaya çalışın. Bu genellikle sekiz dakika yerine iki ya da üç dakikadır. Bu tek başına duş masraflarınızı yüzde 50'den fazla azaltacaktır.

Euro cinsinden ifade edildiğinde, bu duş başına 0,35 Euro yerine yaklaşık 0,13 Euro anlamına gelir. Yıl boyunca hesaplandığında, 126,44 Euro yerine 47,41 Euro eder.

Ek olarak banyoda; su tasarrufu sağlayan bir duş başlığı, dişlerinizi fırçalarken bir diş fırçası kupası kullanabilirsiniz.

DİŞLERİNİZİ FIRÇALARKEN ZARARA GİRMEYİN

Dişlerinizi fırçalarken 30 litreye kadar su kullanılır. Musluğu açık bırakmanız durumunda 40 litreye kadar su ve dolayısıyla para boşa gider. Bir diş fırçası kabı en fazla 250 mililitre su alabilir. Bardağı çalkaladığınızda bir litreden biraz daha az su harcanır. Eğer bir diş fırçası bardağı kullanırsanız, en fazla 0,004 Euro harcarsınız. Yıl boyunca hesaplandığında, bu 94,83 Euro yerine 2,92 Euro eder.

SİFON KULLANIMI

Tuvaletteki su tasarruf düğmesi gerçek bir maliyet tasarrufu sağlar. Ancak aşırı kullanılmamalıdır. Çünkü modern tuvalet sifonlarında, sifon başına borulardan 6 ila 9 litre su akar. Federal Çevre, Doğa Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketicinin Korunması Bakanlığı'na (BMUV) göre "Sifonun ne ile çekildiğine bağlı olarak su miktarı üç litreye kadar düşebilir".

Araştırmalara göre, sağlıklı bir mesaneye sahip insanlar günde en fazla 8 kez tuvalete gitmektedir. Bağırsak hareketleri için rakamlar biraz daha çeşitlidir. Her seferinde yaklaşık 9 litre su tüketilir. Bu da günde yaklaşık 66 litrelik bir tuvalet suyu tüketimine neden olur. Bu da günde yaklaşık 0,29 Euro ve yılda 104,31 Euro demektir.

İdrar yaptıktan sonra sifon hacmini 3 litreye düşürürseniz, bu sadece günde 0,14 Euro ve yılda 52,16 Euro'ya mal olur.

BULAŞIKTA ÖZELLİKLE DİKKAT

Bulaşık yıkarken bir bulaşık kabı kullanın. Bunlar ortalama 4 ila 6 litre su tutar yani geleneksel bir mutfak lavabosundan yüzde 80'e kadar daha az... Ayrıca akan su altında durulama yapmadan da bulaşık yıkayabilirsiniz. Bunun yerine yıkanmış bulaşıkları toplayın. Durulama suyunu ayrı bir kovaya dökün; bu su tuvalette sifon çekmek için de kullanılabilir. Bulaşık yıkama kabına taze, soğuk, temiz su dökün. Deterjan kalıntılarını gidermek için temizlenmiş tabak çanağı yavaş yavaş suya daldırın.

Ayrıca şu hilelere başvurmak da yüksek oranda tassarruf sağlamanıza yardımcı olacaktır:

- Sabunlama sırasında musluğu kapatın.

- Damlayan veya sızdıran muslukları ve rezervuarları onarın.

- Termostatik bataryalar ve lavabodaki tek kollu bataryalar iki kollu musluklardan daha ekonomiktir.
Çamaşır ve bulaşık makinenizde eko programı kullanın.

- Çamaşır ve bulaşık makinesini en uygun şekilde doldurun.

- Temizlik için bir kova su kullanın. Temizlik bezlerini ve süngerleri içinde durulayın. Bu, musluktan akan su kullanmaktan çok daha fazla su tasarrufu sağlar. Durulama suyunu daha sonra sifonu çekmek için kullanabilirsiniz.

- Makarna ve patates pişirmek için sadece gerçekten ihtiyacınız olan kadar su kullanın. Ve çok büyük olmayan bir tencere kullanın.

- Sadece çayınız için ihtiyacınız olan kadar su kaynatın.

- Biraz daha uzun bıçakları olan bir çimin daha az sulanması gerekir. Bunun nedeni, bıçakların toprağın kurumasını sık biçilen bir çime göre daha iyi korumasıdır.

- Basınçlı yıkama makinesi yerine bir kova su ve bir ovma fırçası veya kök fırçası da kullanabilirsiniz.
Su tasarrufunda aşırıya kaçılmamalıdır. Bu çevre ve cüzdanınız için iyidir. Ancak, akış hızı çok düşükse, atık su boruları yeterince yıkanmaz. Sonuç olarak borular daha kolay tıkanabilir. Dahası, kokuya neden olan bakteri ve virüsler yeterince giderilmediği için gider kötü kokabilir.

ARTI49