Almanya'da 'Yurttaş Parası' endişesi... Ödemeler gecikir mi?

Almanya'da 'Yurttaş Parası' endişesi... Ödemeler gecikir mi?

Almanya’da tartışmalara neden olan ‘Yurttaş Parası’ (Bürgergeld) 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giriyor.

Almanya'da milyonlarca insanı ilgilendiren ve Hartz IV’ün yerine geçecek olan sosyal yardımla ilgili yasal düzenlemenin planlanandan geç çıkması, ocak ayında ödemelerin gecikeceği yönünde endişelere neden oldu.

Spiegel dergisine konuşan Federal İş Ajansı (BA) Başkanı Andrea Nahles, ‘Yurttaş Parası’ konusunda hazırlıklı olduklarını, 1 Ocak’tan itibaren yeni uygulamanın hayata geçeceğini ve sosyal yardımların ödeneceğini söyledi. Uzun müzakerelerin ardından Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi, 2023 yılında mevcut haliyle ‘Hartz IV’ün yerini alacak olan Yurttaş Parası için kasım ayında anlaşmıştı. BA Başkanı Nahles, “Artık nispeten açık ve basit iş birliği yükümlülüklerinin ihlal edilmesi halinde uygulanacak yaptırımlar var” diyerek yeni düzenlemeye hazırlıklı olduklarını kaydetti.

Yapılan düzenlemeyle iş arama konusunda sorumluluklarını yerine getirmeyen işsizlere görev ihlali durumunda yaptırımlar uygulanacak. Yaptırımlar yasanın yürürlüğe girdiği ocak ayından itibaren geçerli olacak. Örneğin, bir kişinin bir iş için başvurmaması veya girişimde bulunmaması durumunda, sosyal yardım ödeneğinde kesinti yapılacak. Yeni yasada, işsizlerin iş bulma merkezindeki randevularına sürekli olarak gelmemeleri halinde de yaptırım uygulanmasını öngörülüyor.

Kaynak: Hürriyet Avrupa
Fotoğraf: Unsplash - markusspiske

HABERE YORUM KAT