Almanya’da yılın ilk yarısında makine imalat sanayisinde 32 bin kişi işini kaybetti

Almanya’da yılın ilk yarısında makine imalat sanayisinde 32 bin kişi işini kaybetti

Alman Makine İmalat Sanayi Birliği (VDMA), Almanya’da yılın ilk yarısında makine imalat sanayisinde Covid-19 krizi, zayıflayan ekonomi ve yapısal değişimler nedeniyle 32 bin kişinin işini kaybettiğini bildirdi.

Almanya ekonomisinin belkemiği olan makine imalat sanayisindeki üretici firmaları temsil eden VDMA, yılın ilk yarısına ilişkin sektördeki istihdam rakamlarını açıkladı. Buna göre, Alman makine imalat sanayisinde faaliyet gösteren şirketler, ocak-haziran döneminde 32 bin çalışanın işine son verdi. Ülkede haziran sonu itibariyle sektörün toplam istihdamı da 1 milyon 30 bin olarak açıklandı.
İstihdamdaki kayıplara neden olarak “yavaşlayan küresel ekonomi ve ticaret”, “ana sektörlerde yapısal değişim” ve “Covid-19 salgını” gösterildi.

KAYIP ORTA DÜZEYDE 

Açıklamada görüşlerine yer verilen, VDMA Başekonomisti Ralp Wiechers, makine imalat sanayisindeki işgücü kayıplarını sektör üzerindeki “muazzam baskı” göz önünde alındığında “orta düzeyde” bir kayıp olarak niteleyerek, “2009 finansal krizde olduğu gibi, kısa süreli çalışma çok sayıda işi güvence altına alıyor ve bu krizde de istihdamı korumak için güvenilir bir araç olduğunu kanıtlıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Makine imalatında planlanan proje sayısının 2019’a göre bu yıl neredeyse yarı yarıya azaldığını belirten Wiechers, sektörde işgücü talebinin de yılın ilk çeyreğinde yüzde 14,5 ve ikinci çeyrekte ise yüzde 23,7 düştüğünü kaydetti.
VDMA, sektörde haziranda 354 bin olan kısa çalışma ödeneğinde çalışan sayısının temmuzda 378 bine yükseldiğini de bildirdi.
Makine imalat sanayisi, Alman otomotiv sektöründen sonra en büyük ikinci sektör olmasıyla dikkati çekerken, üretiminin yüzde 70’inden fazlasını ihraç etmesiyle tanınıyor.
 

+49 – BERLİN
FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT