Almanya'da yetkililer uyardı!  Sabit enerji oranı dolandırıcılığı...

Almanya'da yetkililer uyardı! Sabit enerji oranı dolandırıcılığı...

Enerji sabit oranı emeklilerin hesaplarına otomatik olarak geliyor. Ancak hesap bilgilerini telefonla veya e-postayla isteyen dolandırıcılara karşı dikkatli olmalısınız.

Enerji sabit oranı artık dolandırıcılara tamamen yeni fırsatlar sunuyor, çünkü Hamburg'daki pek çok insan hâlâ artan enerji maliyetleri için hükümetin kendilerine tazminat vermesini bekliyor. Bu nedenle, etkilenenlerin birçoğu artık enerji sabit fiyatını almak için hesap bilgilerini tekrar girmeleri gerektiğini iddia eden e-postalar veya aramalar alıyor.

Sahte postalar: Emeklilere enerji ödeneği ile dolandırıcılık

"Hükümet, 278,35 Euro'luk bir geri ödeme alacağınıza karar verdi. Ödeme almak için buraya tıklayın.” Bu veya buna benzer bir metin içeren bir e-posta veya SMS alanlar mesajlardaki linklere tıklamamalılar.

Şu anda pek çok tüketicinin aldığı mesajlar, ya bilgisayarınıza bir virüs yerleştiren ya da dolandırıcıların banka hesabınıza erişmesini sağlayan bir aldatmacadır. Saarland tüketici danışma merkezi, bu tür mesajlara yanıt verilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Çünkü e-postalar ne kadar gerçek görünürse görünsün sahte. Tıpkı yakın zamanda Europol'den gelen sahte aramalar gibi. Enerji sabit oranı için kimsenin verilerini herhangi bir yere girmesine gerek yoktur. Toplu ödemeden 300 Euro, tüketicinin herhangi bir ekstra işlem yapmasına gerek kalmadan, maaş veya emekli maaşı ile birlikte otomatik olarak gelir. Öğrenciler de yakında bir enerji ödeneği alacaklar.

Alman emeklilik sigortasına göre, şu anda emeklilerin aynı bahaneyle çağrılması giderek daha yaygın hale geliyor. Hattın diğer ucundaki dolandırıcılar daha sonra hesap detaylarına tekrar ihtiyaç duyduklarını veya enerji sabit oranını aktarmak için bunları karşılaştırmaları gerektiğini iddia ederler.

Hattın diğer ucunda bir dolandırıcı olduğunu çok geç fark eden ve verileri yayınlamış olan herkes telefonu kapatıp polise ve kendi bankasına haber vermelidir. Hukuka aykırı olarak toplanan meblağlar genellikle finans kuruluşlarından tahsil edilebilmektedir.

300 Euro Aralık 2022'de gelecek

Çalışanlar ve serbest meslek sahipleri, Eylül ayında 300 Euro'luk sabit enerji tarifesini zaten aldılar. Şimdiye kadar emekliler istihdam edilmediği için eli boş bırakıldı.

Federal hükümetin üçüncü yardım paketi şimdi bunu değiştirdi. Emekliler artık Alman emeklilik sigortası tarafından ödenen enerji sabit oranından da yararlanabilecek. Emekliler için enerji sabit oranı ödeme tarihi 1 Aralık'tır, en geç ise 15 Aralık'tır. 

Ayrıca emekliler, 300 Euro’luk enerji sabit oranı üzerinden vergi ödemek ve bunu gelir vergisinde hesaba katmak zorundadır. Vergi ne kadar düşük olursa, götürü meblağ o kadar fazla kalır.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf:Unsplash - guanmu

HABERE YORUM KAT