Almanya'da yetkililer açıkladı! ''Yurt dışına taşınan emeklilerin sayısı artıyor...''

Almanya'da yetkililer açıkladı! ''Yurt dışına taşınan emeklilerin sayısı artıyor...''

Gittikçe daha fazla emekli, emekliliklerini yurt dışında geçirmek istiyor. Özellikle başka ülkeden gelen işçiler emekliliklerini geldikleri ülkede geçirmek için geri dönüyorlar.

Son 20 yılda yurtdışında ödenen emekli maaşları yüzde 37 civarında arttı. Bu veri, Alman Basın Ajansı'nın erişebildiği Alman emeklilik sigortasının bir istatistiğinden kaynaklanıyor. Buna göre geçen yıl yurt dışına yaklaşık 1,72 milyon emekli maaşı ödendi. 2001'de bu rakam 1.26 milyondu.

Federal Emeklilik Sigortası Temsilcileri Meclisi başkanı Jens Dirk Wohlfeil, bunun bir nedeninin, eskiden Almanya'da çalışan yabancıların emekli olduktan sonra ülkelerine geri dönmeleri olduğunu söyledi. Bu işçilerin çoğu İtalya, İspanya, Yunanistan, eski Yugoslavya ve Türkiye gibi ülkelerden geliyor. Wohlfeil, birçoğunun 1960'larda ve 1970'lerde Almanya'ya taşındığını söyledi.

Alman emekliler ağırlıklı olarak Avusturya'ya çekiliyor

Yurt dışına ödenen emekli maaşlarının yaklaşık yüzde 13'ünü yurt dışında yaşayan Almanlar oluşturuyor. Onların payı yirmi yıl içinde neredeyse yüzde iki arttı. Yurt dışında yaşayan Almanların çoğu maaşlarını Avusturya’da (26.000'in üzerinde), ardından İsviçre (26.000'in biraz altında) ve ABD'de (yaklaşık 22.000) alıyor.

Alman emeklilik sigortası, göçmenlere adres değişikliğini taşınırken posta yoluyla bildirmelerini hatırlatıyor. İlgili formlar Renten Hizmetinin merkezinde mevcuttur. Emekliler, emeklilik bildiriminde veya yıllık emeklilik düzeltme bildiriminde sorumlu emeklilik hizmetinin adresini bulabilirler.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - mbennettphoto

 

HABERE YORUM KAT