Almanya’da yeni bir iktidar adayı: CDU için seçimlerde ana rakip, Yeşiller

Almanya’da yeni bir iktidar adayı: CDU için seçimlerde ana rakip, Yeşiller

Eylül ayındaki genel seçimlere ilişkin bir açıklama yapan CDU Genel Sekreteri Ziemiak artık “SPD’nin değil Yeşillerin ana rakip olarak karşılarına çıktığını” söyledi. Ziemiak CDU’nun AfD’den yeterince farklı olmadığı iddialarını da reddetti.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Genel Sekreteri Paul Ziemiak, önümüzdeki genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) değil, Birlik’90/Yeşilleri ana rakip olarak gördüklerini bildirdi. 

Alman Basın Ajansı DPA’ya konuşan Ziemiak “Yeşiller, sadece kamuoyu araştırmalarına göre  SPD’nin önünde değil, sosyal demokratlar aynı zamanda şu anda katı bir sol eğilim içinde” dedi. CDU’nun AfD’den yeterince farklı olmadığı iddialarını da reddeden Ziemiak, CDU’nun sağ popülist AfD ile hem solda hem de sağda net bir sınır koyduğunu kaydetti. 

Ziemiak, “SPD’nin Başbakan Adayı Olaf Scholz açıkça solcu SPD lideri Saskia Esken’e boyun eğdi. Sosyal demokratlar Yeşiller’e  Sol Parti ile işbirliği için çabalıyorlar. Oysa CDU politik tabloda ortada yer alıyor. Ayrıca AfD ile bir koalisyonun veya benzer herhangi bir işbirliğinin hariç tutulduğunu açıkça belirten parti kongre kararında hiçbir şey değişmedi. Nokta” diye konuştu.

 “25 Nisan’da Thüringen’de ve 6 Haziran’da Saksonya-Anhalt’ta yeni bir eyalet parlamentosu seçilecek. Her iki eyalette de, AfD anketlerde yüksek puanlar aldı. Son zamanlarda siyasi tartışmalar yaşandı, çünkü oradaki bazı CDU üyeleri AfD ile çalışmayı hayal edebiliyor” diyen Ziemiak, her iki eyalette de CDU’nun, AfD’ye yeterince mesafe koymadığı yönündeki Yeşiller ve SPD’nin iddialarını sert bir şekilde reddetti. 

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT