Almanya'da yatırımcı güveni geriliyor

Almanya'da yatırımcı güveni geriliyor

Almanya'da, yatırımcı güveni mayıs ayında 14,8 puan düşerek resesyona yönelik endişelerin artmasıyla geriledi.

Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), Mannheim'da bulunan kurumsal yatırımcı ve analistlerin gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi'nin mayıs ayı sonuçlarını açıkladı. Endeks, önceki aya göre 14,8 puan düşerek nisanda 4,1 puan olan seviyeden eksi 10,7 puana geriledi. Piyasa beklentisi ise endeksin nisanda eksi 5,3 puana gerilemesi yönündeydi. Bu, endeksin Aralık 2022'den bu yana ilk kez sıfırın altına inmesi anlamına geliyor.

Endeksteki düşüş, mart ayında yaşanan enflasyon ve para politikasına ilişkin belirsizliklerin ardından, Credit Suisse çevresindeki olaylar ve Silicon Valley Bank'ın iflasının küresel finansal kriz endişelerini artırmasıyla birlikte nisan ayındaki beş aylık artış eğilimine son vermişti.

Almanya'da Mevcut Durum Endeksi ise mayısta önceki aya göre 2,3 puan azalarak eksi 34,8 puana geriledi.

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, finans piyasası uzmanlarının önümüzdeki altı ayda ekonomik durumun daha da kötüleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Wambach, "Sonuç olarak, Alman ekonomisi hafif de olsa bir resesyona girebilir. Ekonomik Güven Endeksi'ndeki düşüş, ECB tarafından daha fazla faiz artırımı beklentisinden kaynaklanıyor. Ayrıca, ABD'nin olası bir temerrüde düşmesi küresel ekonomik beklentilere belirsizlik katıyor." dedi.

Almanya'da sanayi üretimi, mart ayında otomobil imalatındaki keskin düşüş nedeniyle beklentilerin üzerinde yüzde 3,4 azaldı. Bu durum, Alman ekonomisinin resesyon endişelerini artırdı. Alman ekonomisi, yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve tüketici harcamalarının baskılanmasıyla bu yılın ilk çeyreğinde büyüme kaydetmedi. Böylece, ilk çeyrekteki sıfır büyüme sonrasında teknik anlamda resesyona girmekten "kıl payı" kurtulmuş oldu.

HABERE YORUM KAT