Almanya'da yaşayanlar gelirlerinin yüzde 50'sinden fazlasını kiraya harcıyor

Almanya'da yaşayanlar gelirlerinin yüzde 50'sinden fazlasını kiraya harcıyor

Yapılan bir araştırmaya göre, Almanya'da büyük bir şehirde kiralık daire yaşayan yaklaşık 8,4 milyon hanenin gelirlerinin yüzde 30'undan fazlasını kiraya harcıyor.

Sendikaya bağlı Hans Böckler Vakfı'nın yaptığı bir araştırmaya göre, hanelerin dörte birinden fazlası, gelirlerinin en az yüzde 40'ını ısıtma ve yan giderler dahil kiraya harcamak zorunda kalıyor. Büyük şehirde yaşayan hanelerin neredeyse yüzde 12'si, gelirlerinin yarısından fazlasını kiraya harcıyor.

Berlin Humboldt Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 2018 için Mikrosensus verilerini değerlendirdiler. Büyük şehirlerin sakinleri arasında ortalama gelirin, konut maliyetlerinden daha fazla artış göstermesi sebebiyle kiracılar üzerindeki mali yük son yıllarda azaldı. Fakat yoksul hanelerin çoğu için kira hala büyük bir finansal sorun olmaya devam ediyor.

Böckler Vakfı, çalışmaya atıfta bulunarak, artan inşaat faaliyetinin son yıllarda konut kıtlığını sadece biraz iyileştirdiğini vurguladı.Mevcut yaşam alanının optimal dağılımı varsayıldığında bile, 1,5 milyon haneye uygun fiyatlı ve yeterli konut sağlanamadı. 

Araştırmaya göre, yüksek kiraların neden olduğu aşırı yük, belirli şehir türleriyle sınırlı değil. En yüksek ücret oranına sahip şehirler arasında, Düsseldorf, Wiesbaden veya Darmstadt gibi nispeten pahalı büyük şehirlerin yanı sıra ekonomik olarak zayıf Bremerhaven, Recklinghausen veya Mönchengladbach bulunmakta. Bu şehirlerde kiralar büyük şehirlere göre daha düşük olmasına rağmen gelirlere kıyasla yine de kiracılara maddi olarak zorluk yaşatıyor.

Artı49 Haber Merkezi

 

 

HABERE YORUM KAT