Almanya'da vatandaşı rahatlatacak yardım paketine onay

Almanya'da vatandaşı rahatlatacak yardım paketine onay

Almanya’da, koronavirüs salgını ve ardından başlayan savaş nedeniyle artan enerji fiyatları ile yükselen enflasyona karşı vatandaşları rahatlatacak yardım paketi Federal Meclis’ten onay aldı.

Federal Hükümet, ısınma, yakıt ve süpermarketlerdeki yüksek fiyatlar nedeniyle, bir kısmı 12 Mayıs Perşembe günü Federal Meclis’te onaylanan yardım paketleri yürürlüğe koydu. Yasa, vatandaşların daha az vergi ödemesini amaçlıyor. Perşembe akşamı karar verilen pakette şu önlemler yer alıyor:

Temel ödenek 363 Euro arttı

Gelir vergisi için sözde temel ödenek, mevcut 9,984 Euro'dan 10.347 Euro'ya yükseltilecek. Tüm vergi mükellefleri bu yılın 1 Ocak tarihinden geriye dönük olarak daha az gelir vergisi ödemek zorundadır.

Temel ödenek, Almanya’da ilk olarak gelir vergisinin ödenmesi gereken sınırdır. Bu tutarın altında bir geliriniz varsa, gelirle ilgili giderler gibi tüm kesintiler yapıldıktan sonra herhangi bir vergi ödemeniz gerekmiyor

Sabit oranlı çalışan ödeneği de 1 Ocak'tan itibaren geriye dönük olarak artırıldı. Bu, gelirle ilgili giderleri kendileri daha yüksek beyan etmedikleri takdirde, tüm çalışanlar için vergi beyannamesinde otomatik olarak dikkate alınan, sözde gelirle ilgili gider sabit oranıdır. Şimdiye kadar, vergiye tabi gelir 1.000 Euro azaltılabilirdi, yeni yasa ile birlikte 1.200 Euro olacak.

Uzak mesafe taşıtlarına daha yüksek banliyö ödeneği

İşe gitmek için toplu taşıma kullananlar da artan yakıt fiyatlarından etkilenecek. Bu nedenle, aslında iki yıl içinde gelecek olan uzak mesafeli taşıtlar için sabit oranlı artış, bu yıl için de geçerli olacak.

Banliyö ödeneği, vergi beyannamesindeki gelirle ilgili giderlerin bir parçasıdır. Uzak mesafe taşıtları genellikle toplu ödemeden biraz daha fazlasını alırlar, bu nedenle doğrudan artıştan yararlanırlar. Koalisyon, daha az uzağa gitmek zorunda olanların da daha yüksek bir sabit oranlı gelir vergisi indiriminden kurtulacağını vurguluyor. Koalisyon, bu yasama döneminde toplu ödemeyi yeniden düzenlemeyi ve ekolojik ve sosyal kaygıları daha iyi hesaba katmayı kabul etti.

Devlete maliyeti ne kadar?

Maliye Bakanı Lindner, vergi muafiyeti nedeniyle sadece cari yılda yaklaşık 4,46 milyar Euro’luk vergi geliri kaybedecek. 2026 yılına kadar, maliyetler yaklaşık 22,5 milyar Euro’ya ulaşacak.

Hartz IV: Temmuz 2022'den itibaren çocuklar için anında ek ödeme

Federal Meclis, vergi tedbirlerine ek olarak, özellikle yüksek ısınma ve yakıt maliyetleriyle mücadele eden insanlara yardım sağlamaya karar verdi. Yoksulluktan etkilenen çocuklar, ergenler ve genç yetişkinler, Temmuz ayından itibaren ayda 20 Euro'luk anında ikramiye alacaklar. Geliri yeterli olmayan aileler, çocuk parasına ek olarak gelecekte devletten çocuk başına 209 Euro yerine 229 Euro alabilecekler. Ayrıca işsizlik parası alan herkes 100 Euro'luk bir sübvansiyon alacak ve paranın Temmuz ayında ödenmesi bekleniyor.

Vatandaşlar ancak 2022 vergi beyannamesinden sonra para alabilecek

Paket, yüksek enflasyon göz önüne alındığında muhalefet için yeterli değil. Birlik, Perşembe günü temel ödeneğin yeterince yükseltilmediğini eleştirdi. Ayrıca para vatandaşlara çok geç ulaşacak, yani önümüzdeki yıl 2022 vergi beyannamesinden sonra. 

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - purzlbaum

HABERE YORUM KAT