Almanya’da unutulmuş banka hesaplarına devlet müdahalesi

Almanya’da unutulmuş banka hesaplarına devlet müdahalesi
Almanya’da hükümet, sahipsiz banka hesaplarındaki milyar euroları sosyal yatırımlar için devlete ait bir fona aktarmayı planlıyor.

Almanya'da Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile SPD’nin oluşturduğu koalisyon, yıllardır hiçbir hareketin olmadığı sahipsiz banka hesaplarına yönelik yeni bir düzenleme hazırlığında. Tahminlere göre bu hesaplarda 2 ila 9 milyar euro arasında unutulmuş para bulunuyor. Hükümet bu fonları sosyal yatırımlarda kullanmayı planlıyor.

Sahipsiz hesaplar sosyal amaçlı devlet fonuna aktarılacak

Söz konusu sahipsiz hesaplar çoğunlukla vefat eden kişilerin mirasçılarının çıkmaması nedeniyle ya da hayatta olan kişilerin banka hesaplarını unutması sonucu oluşuyor. Koalisyon protokolüne göre bu hesaplarda biriken meblağlar, sosyal yatırımlar için oluşturulacak devlete ait özel bir fona aktarılacak. Bu plan, İngiltere’de uygulanan ve 15 yıl sonunda hareketsiz kalan hesapların sosyal projelere aktarılmasını öngören modele dayanıyor.

İlk adım olarak, Almanya’da bir hesabın ne zaman “sahipsiz” sayılacağı yasal olarak tanımlanacak ve ardından merkezi bir kayıt sistemi kurulacak.

Bankacılık sektöründen sert tepki

Alman Bankalar Birliği, hükümetin bu planına karşı çıkıyor. Birliğin baş hukuk müşaviri Thorsten Höche, uygulamanın hem yasal hem de mülkiyet hakları açısından ciddi sorunlar doğurabileceğini belirtti. “Bir hesabın sahipsiz sayılması tamamen geçen süreye bağlı. Şu anda bununla ilgili herhangi bir yasal süre tanımı yok,” dedi. Ayrıca, devletin yaşayan bir kişinin sadece uzun süredir kullanılmayan hesabındaki paraya el koyması durumunda büyük hak ihlallerinin doğabileceği uyarısında bulundu.

Mevcut yasalar zaten bazı durumlarda devlete miras hakkı tanıyor

Hâlihazırda Alman hukukuna göre, mirasçısı olmayan kişilerin varlıkları, kişinin son ikamet adresine göre ilgili eyalete, adres tespit edilemiyorsa ise doğrudan federal devlete geçiyor. Ancak devletin mirası alabilmesi için önce mirasçıların gerçekten mevcut olmadığının mahkeme kararıyla kesinleşmesi gerekiyor. Devlet, bu hakkı kullanmazsa, 30 yılın sonunda para ilgili bankanın mülkiyetine geçiyor.

Unutulan hesaplar 30 yıl sonra bankaya kalıyor

Vefat durumu olmayan ama unutulmuş olan hesaplarda ise başka bir kural geçerli. Eğer bir hesap 30 yıl boyunca hiç kullanılmaz ve sahibi tespit edilemezse, para bankaya kalıyor. Ancak bu sürenin ardından bile hesap sahibi ya da varisler ortaya çıkarsa, bankanın parayı geri ödemesi zorunlu.

Koalisyonun planı tam da bu noktada devreye giriyor: Bankaya kalmadan önce paranın sosyal amaçlı bir devlet fonuna aktarılması hedefleniyor. Fakat hangi süre sonunda bu aktarımın gerçekleşeceği henüz netleşmiş değil.