Almanya'da üç eyalet, akaryakıt fiyatlarına savaş açtı
Almanya’nın doğusundaki üç eyalet başbakanı, artan akaryakıt fiyatlarına karşı federal hükümete CO2 vergisinin derhal askıya alınması çağrısında bulundu. Thüringen Başbakanı Mario Voigt, bu adımın litre başına yakıt fiyatını 16 cente kadar düşürebileceğini belirtti.
Voigt’in çağrısına Saksonya-Anhalt Başbakanı Sven Schulze ve Saksonya Başbakanı Michael Kretschmer de destek verdi. Üç lider, yükselen enerji maliyetlerinin vatandaşlar üzerindeki baskısına dikkat çekti.
“Vatandaşın cebine yansımalı”
Voigt, yüksek akaryakıt fiyatlarının toplum için ciddi bir yük haline geldiğini vurgulayarak, “Yüksek yakıt fiyatları ülkemizde birçok insan için büyük bir yük” dedi.
CO2 fiyatlandırmasının geçici olarak durdurulmasının hızlı ve somut bir rahatlama sağlayacağını savunan Voigt, alınacak önlemlerin doğrudan etkili olması gerektiğini ifade etti.
Alternatif önerilere mesafe
Saksonya-Anhalt Başbakanı Schulze ise federal hükümetin gecikmeden harekete geçmesi gerektiğini belirtti. “Fiyatlar her yerde insanları zorluyor ve düşürülmeli” diyen Schulze, CO2 vergisinin askıya alınmasının yanı sıra fiyatların kartel kurumu tarafından sıkı şekilde denetlenmesini istedi.
Schulze, daha ucuz tren biletleri ya da artırılmış yol yardımı gibi önerilerin kısa vadede etkili olmayacağını savundu.
“Sosyal bölünme riski”
Saksonya Başbakanı Kretschmer de CO2 uygulamasını sert sözlerle eleştirdi. Mevcut sistemin toplumun orta kesimi üzerinde ek bir yük oluşturduğunu ifade eden Kretschmer, “CO2 vergisi bu haliyle toplumun ortasına yüklenen ek bir maliyettir” değerlendirmesinde bulundu.
Günlük yaşamda özellikle işe gidip gelenler, zanaatkarlar ve ailelerin artan maliyetlerle karşı karşıya kaldığını belirten Kretschmer, bu durumun toplumsal huzursuzluğu artırdığını söyledi.
CO2 vergisinin askıya alınmaması halinde iklim politikasının sosyal eşitsizlik tartışmasına dönüşebileceği uyarısında bulunan Kretschmer, hükümeti hızlı adım atmaya çağırdı.
ARTI49