Almanya’da Twitter’da “Ayasofya” depremi: “Ankara Batı dünyasını karşısına alıyor”

Almanya’da Twitter’da “Ayasofya” depremi: “Ankara Batı dünyasını karşısına alıyor”

Danıştay'ın Ayasofya kararı Almanya’da sosyal medyada da büyük tepkilere yol açtı. Cami kararı, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanımlarının yok edilmesi” olarak değerlendirildi.

Ayasofya’ya müze statüsü verilmesini öngören 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını Danıştay’ın iptal etmesinin ardından Almanya’da Twitter’da yapılan paylaşımlarda Türkiye’de din devletine doğru önemli bir adım atıldığına işaret edildi. 

Ayasofya’nın cami statüsü ile ibadete açılmak üzere Diyanet’e devredilmesine yönelik kararı imzalayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da tepkiler yükselen sosyal medyada söz konusu adımın “bir güç gösterisi” olduğu ileri sürüldü.  

“SİYASAL İSLAM STRATEJİSİ”

#HagiaSophia etiketiyle yapılan paylaşımlardan birinde  yazar Ahmad Mansour attığı Tweet’te “siyasal İslam“ uyarısı yaptı. 

Mansour, mesajında, “Ayasofya’nın camiye dönüştürme kararı, siyasal İslam stratejisini açıkça sembolize ediyor.  Siyasal İslam iktidara geldiğinde çizgi hep aynıdır: İslami kimlik hükmeder. Hoşgörü de dahil geride kalan her şey buna tabi olur” ifadelerine yer verdi. 

Deutsche Welle’den gazeteci Christoph Strack paylaşımında teoloji profesörü Konstantin Nikolakopoulos’la yaptığı röportajdan şu alıntıya yer verdi: “Ayasofya‘nın camiye dönüşmesi Batı dünyasını karşıya almaktır.” 

“HIRİSTİYANLARI İNCİTTİ”

CDU/CSU Federal Meclis Grubu Üyesi Volker Ullrich paylaşımında Ayasofya’nın bir dünya mirası olduğuna işaret ederek şu mesajı verdi:

“Ayasofya zamanında kilise ve cami olan bir dünya mirasıdır. Bugün Doğu ve Batı arasındaki köprüyü temsil ederek, büyük sembolik değeri ile olan bir müzedir. Karar her şeyden önce Doğu Hıristiyanlarını inciten, tarihin unutulduğu bir güç gösterisidir.”

“LAİKLİĞE KARŞI SİYASAL İSLAM’IN ZAFERİ”

Ayasofya ile ilgili Tweet atan bir diğer isim de Alman kamu kuruluşu WDR kanalı Türkçe Servisi Koordinatörü Tuncay Özdamar oldu: 

“Ayasofya cami oluyor. Erdoğan bizzat açıkladı. Bu, laik Türkiye’ye karşı kazanılmış siyasal İslam’ın zaferidir. Atatürk tarafından yaratılan çağdaşlığa karşı İslamcıların intikamıdır. Osmanlı dönemine doğru atılmış bir adımdır.”

“LAİK MİRAS YOK EDİLİYOR”

İnsan hakları ve LGBTI aktivisti Ali Utlu tepkisini “Mustafa Kemal Atatürk Türk milletini neyin felç ettiğini tam olarak anlamıştı: İslam. Laik mirası asla yok olmamalı” sözleriyle ortaya koydu.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KAZANIMLARI

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili siyasetçi Ruprecht Polenz Twitter’da şu sert paylaşımı yaptı:

“Ayasofya'dan sonra elde ne var bakalım: Gezi Parkı’nın yıkılması ve ölüm cezasının geri getirilmesi. Soru, bu rejimin yok olup olmayacağı değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin kazanımlarından daha nelerin yok olup gideceğidir.”

ÜMİTSİZ BİR ÇABA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “Saygısızlığın beden bulmuş hali olarak” tanımlayan Augsburg Belediyesi’nin Birlik’90/Yeşiller Encümeni Serdar Akın attığı Tweet’te “Müze olan Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kendi beceriksizliğini örtmek için ümitsiz bir çabadır ve din devletine doğru  atılmış bir adımdır”  diye yazdı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Millete Sesleniş” konuşmasında Ayasofya içinde ilk namazın 24 Temmuz Cuma günü kılınacağını söylemişti.

+49 – FRANKFURT

HABERE YORUM KAT
2 Yorum