Almanya’da tuvalet kağıdı sorunu büyüyor

Almanya’da tuvalet kağıdı sorunu büyüyor

Bu yılın başından bu yana tuvalet kağıtları, mutfak ruloları ve mendil fiyatları giderek daha pahalı hale geliyor. Peki bu durumun sebebi ne?

"Lebenszeitung" (LZ), 2020 Sonbaharına kıyasla tuvalet kağıdı, mendil ve mutfak ruloları gibi hijyen ürünü fiyatlarının neredeyse iki katına çıktığını bildirdi. Ancak fiyat artışlarının bu seferki sebebi pandemi değil. Fiyat artışlarının nedeni özellikle yüksek enerji maliyetleri ve hammadde fiyatlarıdır.

Fiyatların normalleşmesi beklenmiyor

Kimberly-Clark'ın Almanya Genel Müdürü Petra Ahlendorf, bu fiyat artışına rağmen "maliyetleri karşılamak mümkün olmadı" diye açıklıyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir yönetici "LZ"ye şöyle açıklıyor: "Bizim kategorimizde maliyetlerde yüzde 10 artış yaşandı." Ahlendorf ayrıca maliyetlerin artmaya devam etmesini bekliyor. Ayrıca tuvalet kağıdı ve benzeri ürünlerin fiyatlarının ne zaman normale döneceği henüz öngörülemeyeceğini belirtti.

"LZ"ye göre, fiyatların önümüzdeki haftalarda ve aylarda büyük ölçüde artacağını gösteren başka faktörler de var. Üreticiler, yüksek üretim maliyetlerini perakendecilere yalnızca gecikmeli olarak yansıtacaklar. Bu nedenle, bu fiyat farkının yakın gelecekte telafi edilmesi gerekecektir. Ayrıca birçok temizlik kağıdı üreticisinin enerji kontratları yıl sonunda bitiyor. Sonuç olarak, Ocak ayından itibaren yeni ve dolayısıyla daha pahalı enerji sözleşmeleri imzalanacak ve bu da üretim maliyetlerini yeniden artıracaktır.

Çeviri-haber: Tuğba Ünal

 

HABERE YORUM KAT