Almanya'da Türk bilim insanı Uğur Şahin ve ekibinin geliştirdiği aşı umut verdi

Almanya'da Türk bilim insanı Uğur Şahin ve ekibinin geliştirdiği aşı umut verdi

Mainz kentinde Türk bilim adamı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu ve eşi araştırmacı Özlem Türeci'yle birlikte yönettiği BioNTech'in koranavirüse karşı geliştirdiği aşının klinik testleri olumlu sonuçlar verdi.

Merkezi Federal Almanya’nın mainz kentinde bulunan ve Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu BioNTech ile ABD merkezli Pfizer’den umutlandıran haber geldi. BioNTech ve Pfizer, ortak geliştirdikleri koranavirüse karşı aşının klinik testlerinin olumlu sonuçlandığını, yıl sonuna kadar da 100 milyon aşının hazır olacağını duyurdu. 

BioNTech tarafından yapılan açıklamada, “BNT 162b1” ismi verilen aşının klinik testlerinden cesaret verici sonuçlar alındığı kaydedildi. Sars-CoV-2 patojenine karşı etkili antikorlar geliştirildiği bildirilen açıklamada, otoriteler tarafından izin verilmesi halinde temmuz ayı sonu itibariyle geliştirilen antikorların dünyanın farklı ülkelerinde 30 bin sağlıklı kişi üzerinde test edileceği kaydedildi.

Özlem Türeci

“BNT 162b1” adı verilen aşının onaylanması durumunda, şirketler yıl sonuna kadar 100 milyon kadar aşı ve gelecek yıl sonuna kadar muhtemelen 1.2 milyardan fazla doz üretmeyi planlıyor.

TESTLER YAYGINLAŞTIRILIYOR

Öte yandan ABD'de halihazırda yapılmış olan testlere 18 ila 55 yaşları arasında 45 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Bunlardan 24'ünde iki dozajı test edildi. Bir kez yüksek doz verilen 12 denekte ciddi bir yan etki görülmedi. İki doz verilen deneklerde ise, “hafif ile orta derecede lokal ve sistemik reaksiyonlar” gözlemlendi. En yaygın reaksiyon olarak enjeksiyon bölgesinde ağrı tespit edildi.

Enfekte olmuş hastalarda bağışıklık sistemini koruyan önemli ölçüde daha güçlü antikor oluşumu gözlemlendi. Aşı dozuna bağlı olarak, aşının koronavirüse karşı 1.8 veya 2.8 kat daha nötrleştirici antikorlar üretmesinin virüsle mücadelede önemli bir gelişme olduğu vurgulandı. 

BioNTech ve Pfizer'in geliştirmek üzere olduğu aşı ile ilgili olarak Marburg Üniversitesi'nden virolog Stephan Becker, bir değerlendirme yaptı. Becker, şöyle dedi: 

“Bunlar çok iyi sinyaller. Aşılamanın bağışıklık belleğinin denilen bir yapıya neden olup olmadığı, yani vücudun korona virüs ile bir enfeksiyon için etkili bir şekilde hazırlanıp hazırlanmadığı, binlerce insanın aşılanması ve daha sonra gerçek şartlarda kaçının korona virüsü ile enfekte olduğunu görmesi ile ortaya çıkacaktır.” 

+49-MAINZ

Foto: www.biontech.de 

HABERE YORUM KAT