Almanya'da toptan eşya fiyatları geriledi

Almanya'da toptan eşya fiyatları geriledi

Almanya'da toptan ticaretteki fiyatlar, nisanda yıllık bazda 28 ayın ilk düşüşünü kaydetti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede Toptan Eşya Fiyat Endeksi nisanda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,5 düştü ve bu Aralık 2020'den bu yana ilk yıllık düşüş oldu.

Destatis'in açıklamasında, "Nisandaki düşüş, toptan ticaret fiyatlarında Aralık 2020'den bu yana yıllık bazda görülen yüzde 1,2'lik azalıştan sonra gerçekleşen ilk düşüştür" ifadesine yer verildi.

Fiyatlar, mart ayında yüzde 2 artmış ve şubatta yüzde 8,9 yükselmişti.

Toptan Eşya Fiyat Endeksi nisanda aylık bazda yüzde 0,4 geriledi.

Petrol ürünlerinin fiyatlarında yaşanan düşüş, fiyatlardaki gerilemenin önemli bir etkeni oldu. Nisanda petrol ürünleri yüzde 15,7 ve katı yakıtlar yüzde 31,5 oranında yıllık bazda düştü. Aynı dönemde patates fiyatları yıllık bazda yüzde 22 arttı.

Bu durum, toptan satışın üretici ile son tüketici arasındaki bağlantıyı temsil etmesi nedeniyle, gelecekteki enflasyon eğilimlerine dair bir gösterge niteliği taşımaktadır.

Öte yandan, Almanya'da mart ayında yüzde 7,4 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle nisanda yüzde 7,2'ye düşmüştür ve bu rakam beklentilere yakın bir seviyedir.

Uzmanlar, Almanya'nın en büyük ekonomisine sahip olması nedeniyle enflasyonun artık zirve yaptığını belirtirken, gıda fiyatlarının hala yüksek seyretmesi ve tüketicilerin satın alma gücünü düşürmeye devam etmesinin beklendiğini vurgulamaktadır.

Ayrıca, önde gelen Alman ekonomik araştırma enstitüleri, 2022'de yüzde 6,9 olan ortalama enflasyonun 2023'te yüzde 6'ya ve 2024'te yüzde 2,4'e düşeceği öngörüsünde bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT