Almanya’da SİHA: Silahlandırılmış insansız hava araçları askeri şiddeti kolaylaştırır mı?

Almanya’da SİHA: Silahlandırılmış insansız hava araçları askeri şiddeti kolaylaştırır mı?

Federal Meclis Savunma Görevlisi Eva Högl, ordudaki insansız hava araçlarının (İHA’lar) silahlandırılmasından yana görüş belirtti. SPD’li Högl’e göre, SİHA’ların koalisyon protokolunda yeri var.

Federal Almanya, ordusunu silahlandırılmış insansız hava araçlarıyla (SİHA) donatma yolunda ilerliyor. Bu yeni araçlarla askeri şiddet kullanımının çok kolaylaşacağı yolundaki eleştirilerin ise etkisiz kaldığı gözleniyor. 

Alman Meclisi Savunma Sorumlusu Eva Högl, Alman Silahlı Kuvvetleri’ne silahlandırılmış yeni İHA’ların (insansız hava araçları) alınmasından yana çıkarken, bu yasama dönemi bitmeden konunun kesinleşeceği umudunda olduğunu bildirdi.

Högl, Hıristiyan demokrat partiler CDU ve CSU ile sosyal demokrat SPD arasındaki büyük koalisyonun yaptığı koalisyon protokolünde her şeyin çok açık konulduğunu savunarak, “Tartışma yapıldı, çerçeve koşulları açık. Ben, bunu karar için yeterince olgunlaşmış sayıyorum” dedi. Hıristiyan demokratlar ile sosyal demokratlar arasında uzun yıllar süren tartışmalar sonucunda, bu projeyi ilerletme kararı alınmıştı.

Yeni İHA (“drone”) modeli Heron TP, İsrail ürünü ve silahlandırılabiliyor. Bunlar, karşıtların izlenmesi için olduğu gibi saldırı için de kullanılabiliyor. Hıristiyan demokratlar ile sosyal demokratlar arasında imzalanan koalisyon anlaşmasında, bu İHA’ların silahlandırılması için parlamento kararının, kapsamlı, uluslararası hukuk, anayasa ve etik değerlendirme sonucunda uygulamaya girebileceği belirtilmişti. 

Ancak hükümet ortağı SPD içinde bu “drone”’ların silahlandırılmasına yönelik önemli kuşkular vardı. Eleştirenler, sürekli olarak şunu ileri sürüyordu: Askeri şiddetin kullanılması için engel eşiği, kullanıcıların aletlerde ve kullanım yerinde olmamaları nedeniyle, çok düşüyordu. Dolayısıyla askeri şiddet kullanmak çok kolaylaşıyordu. Eva Högl, konuyla ilgili açıklamasında yoğun görüşmeler, bilgilenme ve tartışmalar sonucunda bu araçlarla askeri operasyonların askerler için çok daha güvenli bir hale geldiği sonucuna ulaştığını belirterek, “Çünkü İHA’lar tehditleri yanıtlamak için daha esnek olanaklar sunuyor” diye konuştu. 

Eva Högl, silahlandırılmış İHA’ların kullanım kurallarının daima parlamento tarafından açık bir biçimde tanımlanması ve sonra da denetlenmesinin şart olduğunu kaydetti. Högl, DPA’ nın haberinde,“Afganistan’daki İHA’lar Berlin’den yönlendirilmiyor ve uluslararası hukuka aykırı kullanımlar da yok” görüşünü ileri sürdü. 

+49-BERLİN

FOTO: ChristophSoeder / DPA

 

HABERE YORUM KAT