Almanya'da seçimlere bir hafta kala son durum nasıl ?

Almanya'da seçimlere bir hafta kala son durum nasıl ?

Almanya'da, yapılacak genel seçimlerde Merkel'in koltuğuna kim oturacak ?

Almanya fazla heyecanlı olmayan bir seçim atmosferi yaşadı. Almanya sokaklarında seçimlerin nabzını 12 gün boyunca dolaşarak tuttum, fakat ne Sosyal Demokratlarda, ne Hristiyan Demokratlarda büyük bir heyecan yoktu. 

Son haftaya girilirken Laschet’in şansı azalıyor

Buna karşılık aşırı sağ ve aşırı sol partiler seçimlerde etkili bir şekilde propaganda yapıyorlar. Her yerde afişleri vardı. Olaf Scholz, Sosyal Demokratların Başbakan Adayı olarak fazla profili olmayan bir kişi. Armin Laschet, çok iddialı hazırlandı fakat partisi CDU-CSU onu tam olarak desteklemedi. Son olarak Federal Almanya Parlamento Başkanı Wolfgang Schäuble’nin açıklamaları, Angela Merkel’in bu seçimlerde oldukça tarafsız bir politika belirlemesi, Hristiyan Demokratların şansını azalttı. Şimdi son haftada değişiklikler olabilir. Olaf Scholz’un Maliye Bakanlığı sürecinde bakanlığın kara para aklaması, Alman basınını sarstı. Buna karşılık Armin Laschet’in yaptığı bazı hataları halk affetmedi. Yeşillerin Başbakan Adayı Annalena Baerboc, Almanya’da halkın en fazla üzerine titrediği benzin fiyatlarına zam yapacağını açıklaması ve otobanlarda hız sınırının düşüreceklerini söylemesinden sonra anketlerde birincilikten, üçüncülüğe partinin gerilemesine neden oldu. 

Almanyalı Türklerin ağırlıklı tercihi “Laschet” olacak 

64 milyon seçmenin katılacağı 26 Eylül seçimlerinde ilk defa büyük sayıda Türk kökenli Alman’da oy kullanacak. 1,4 milyon Türk kökenli Almanlar kime oy verecekler? Neler planlıyorlar? Beklentileri neler? Bunlara baktığınız zaman Armin Laschet Türklerde ağırlık basıyor. Uyum Bakanlığı sürecinde başarılı çalışmalar sürdüren, son beş yıllık KRV Başbakanlığında da olumlu bir profil çizen Armin Laschet, Türklerden oldukça fazla oy alacak. Eskiden Türk kökenli seçmenler Yeşillere ve Sosyal Demokratlara oy verirdi. Sosyal Demokratların vaat ettiklerini hiçbir şekilde yerine getirmemeleri, Yeşillerde de Türkiye düşmanı Cem Özdemir’in bulunması, insanlarımızı Yeşillerden soğutuyor. Aşırı sağ ve aşırı solun Türklerden oy beklemesi oldukça güç. Türk kökenli seçmenler partilerin Türkiye politikasına da bakıyorlar. 

Tayyip Erdoğan’ın imajı Almanya’da negatif

Partilerin başbakan adayları Türkiye’ye sıcak baksalar da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı oldukça mesafeliler. Sosyal Demokratlar Türkiye’de CHP’nin iktidara gelmesini beklerken, Hristiyan Demokratlar ise Türkiye’de büyük bir değişim bekliyorlar. Yeşiller devamlı Türkiye karşıtı bir parti olduğu için onları fazla değerlendirmeye gerek yok fakat Türkiye’yi eleştirmek, Türkiye’ye sövmek şu anda parti liderlerine maalesef puan kazandırıyor. Bu açıdan Olaf Scholz’de başta olmak üzere herkesin Türkiye konusunda sert bir politikası var. Göçmen politikasında ise Armin Laschet ağır basıyor.

KAYNAK: BRANDYDAY- Prof. Dr. Faruk ŞEN

HABERE YORUM KAT