Almanya'da seçimler: İşte siyasi partilerin gelir kaynakları...

Almanya'da seçimler: İşte siyasi partilerin gelir kaynakları...

Almanya'da yapılacak genel seçimlere üç hafta kala, seçim kampanyaları hız kazandı. Almanya'da siyasi partilerin hangi gelir kaynakları bulunuyor? Kim, ne kadar bağış yapabiliyor? Kampanyalar ne kadar mal oluyor?

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) seçimler için yapılan harcamalar ile kıyaslandığında, Almanya'daki seçim harcamalarının oldukça düşük olduğu dikkati çekiyor. Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Duyarlı Politikalar Merkezi (Center for Responsive Politics) verilerine göre, ABD'de Kongre veya Beyaz Saray için yarışan adaylar toplamda yaklaşık 14 milyar 400 bin dolar harcama yaptı.

Almanya'daki genel seçimlerde ise buna kıyasla çok daha az para harcanıyor. Alman Federal İstatistik Dairesi'nin rakamlarına göre Almanya'da 2017 yılında yapılan son parlamento seçimlerinde, siyasi partilerin seçim kampanyaları için toplamda yaklaşık 109 milyon 600 bin dolar harcadığı belirlendi.

Ancak her iki ülkede de seçim kampanyalarının masrafları son yıllarda arttı. Oy mücadelesinin giderek internet ortamına kayması ve yüksek harcamalar gerektiren parti toplantıları ve seçim etkinliklerinin zorunluluk haline gelmesi bu artışın nedenleri arasında gösteriliyor.

Almanya'daki harcamaların ABD'dekilere kıyasla oldukça düşük seviyede olmasının sırrı ise kitle partilerine devletin sağladığı mali destekte ve siyasi partilerin finansmanı ile ilgili katı yasalarda yatıyor.

Almanya'daki siyasi partiler nasıl fonlanıyor?

ABD'nin ve bazı diğer ülkelerin aksine Almanya'da, seçim kampanyasının finansmanı ile siyasi partilerin finansmanı arasında bir fark bulunmuyor. Kampanyalar, partilerin olağan görevlerinden biri olarak görülüyor ve giderleri partinin toplam bütçesinden karşılanıyor.

Almanya'da toplanan vergilerle de siyasi partilere destek sağlanıyor. 2021'de sağlanan toplam 200 milyon euro tutarındaki mali desteğin bir bölümü seçim kampanyaları için harcandı.

Haberin devamını DW Türkçe'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT