Almanya’da seçim hazırlıkları: SPD sağının adayı Olaf Scholz

Almanya’da seçim hazırlıkları: SPD sağının adayı Olaf Scholz

Hızla eriyen Alman sosyal demokrasisi içinde gelecek yıl yapılacak seçimlere yönelik arayış ilk çelişkili sonuçlarını vermeye başladı. SPD içindeki sağ kanadın adayı olarak Federal Maliye Bakanı Scholz öne çıkıyor.

Halen Merkel hükümetinde koalisyon ortağı olan SPD, her kamuouyu araştırmasında biraz daha geriliyor. Bu gerileme sürecinde, SPD içinde bir başbakan adaylığı çekişmesinin filiz verdiği gözleniyor. Partinin hareketlendiğine dikkat çeken Federal Meclis Başkan Yardımcısı Thomas Oppermann, bir haber sitesine yaptığı açıklamalarda, Başbakan Merkel ve partisi CDU’nun önümüzdeki yılki seçimlere uygun bir başbakan adayı bulmak için çatışmalı bir süreçten geçtiğine işaret etti. SPD’li politikacı, benzer bir sıkıntı yaşamaması için SPD’nin Olaf Scholz’un adaylığında çabucak uzlaşabileceğini savundu. 

SPD’nin Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Achim Post da, seçimlere hükümet deneyimi ile kişisel dürüstlüğü birleştirebilmiş, geleceğe dair net bakışa sahip bir aday önerdi ve Scholz’un bunun için uygun bir aday olduğunu vurguladı. Post, “Scholz bence hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde bu başbakanlık ehliyetine sahiptir” diye konuştu. 

PARTİ SAĞI KENDİNDEN EMİN, YA SOLU? 

Partinin sağ kanadı olarak adlandırılan, işveren politikalarına yakın Seeheimer Çevresi (“Seeheimer Kreis”) Sözcüsü Siemtje Möller de Angela Merkel’in yardımcısı konumundaki Olaf Scholz’u uygun aday olarak gösterdi. Möller’e göre, Olaf Scholz “Başkan Merkel ile birlikte Almanya’yı krizin içinde temkinli ve akıllı bir biçimde yönetebilen inandırıcı bir aday.”

SPD bütçe uzzmanlarından Dennis Rohde de “"Olaf Scholz’un başbakanlık ehliyeti sorgulanamaz bile” diye konuştu. 

SPD’nin bir yıl kadar sonra yapılacak genel seçimlere hangi başbakan adayıyla gireceği henüz bilinmiyor. Aynı sorun Angela Merkel sonrasındaki Hıristiyan demokratlarda (CDU ve CSU) da yaşanıyor. Parti tabanının büyük desteğiyle parti yönetimine gelen iki “solcu” sosyal demokratın, Saskia Esken ile Norbert Walter-Borjans, bu konuda kesin bir belirleme yapmaktan kaçınması, parti içindeki sağ-sol çekişmesinin belirsizliğiyle ilişkilendiriliyor. 

Son kamuoyu araştırmaları, SPD’nin gerileme sürecinde bir iyileşme olmadığını gösterdi. Bugün seçim olsa, SPD’nin oyların en fazla yüzde 14’ünü alabileceği ortaya çıktı. CDU ve CSU’nun oyları ise yüzde 37 olarak saptandı. 

+49-BERLİN 

FOTO: Kay Nietfeld /DPA

 

HABERE YORUM KAT