Almanya’da sağlık sigortası katkı payı 2023’te artıyor

Almanya’da sağlık sigortası katkı payı 2023’te artıyor

Önümüzdeki yıl sağlık sigortası katkı payları yüzde 0.3 artarak yüzde 1.6’ya çıkıyor.

57 milyondan fazla yasal sağlık sigortası (GKV) üyesi, 2023 yılında önemli ölçüde daha yüksek bir katkı payı ödemek zorunda kalacak. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), Salı günü yaptığı açıklamada ek katkı paylarının yüzde 0.3 artarak yüzde 1.6’ya çıktığını duyurdu.

Şu anda yüzde 14.6 olan genel katkı oranı ile birlikte, sağlık sigortası için brüt maaşın yüzde 16.2’sinin ödenmesi gerekecek. Yasal Sağlık Sigortasına katkı hiç bu kadar yüksek olmamıştı.

Lauterbach yapılan bu artışa gerekçe olarak, önümüzdeki yıl GKV’yi tehdit eden yaklaşık 17 milyar Euro’luk açığı gösterdi. Ayrıca Federal evletin sübvansiyon için ayırdığı bütçe iki milyar Euro artırılacak. Bir milyar Euro’luk Federal kredi de öngörülüyor. Ek olarak, daha fazla tasarruf yapılması planlanıyor.

Lauterbach, eski Sağlık Bakanı Jens Spahn'a (CDU) atıfta bulunarak, "Bu bütçe açığını esasen selefimden miras aldım. " dedi. Pahalı hizmetlerde artış yapıldı ve yapısal reformlardan vazgeçildi. Lauterbach’ın önerisi şimdi meclis oylamasına gidiyor. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) de bu kararı onayladı.

Artı49                                                                                                Çeviri haber: Tuğba Ünal                                                                      Fotoğraf: Marcelo Leal - Unsplash

HABERE YORUM KAT