Almanya’da sadece AfD yok: Berlin’in iyi insanlarından Morina mağdurlarına çağrı

Almanya’da sadece AfD yok: Berlin’in iyi insanlarından Morina mağdurlarına çağrı

Almanya’nın başkenti Berlin’de, Yunanistan’daki Moria Mülteci Kampı’nda bulunan mülteciler için miting düzenlendi.

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Wittembergplatz Meydanı’nda toplanan 5 bin kişinin Morina Kampı’ndaki mülteciler için “Yeter! Yerimiz Var!” adlı mitingi, ülkede aşırı sağdan daha etkili bir “iyi insanlar kamuoyu” bulunduğu yeniden gösterdi.

untitled-1.jpg

Göstericiler, Morina mağduru yaklaşık 13 bin mültecinin koşulsuz olarak başta Federal Almanya olmak üzere bütün Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından kabul edilmesi için çağrıda bulundu. Protestocular miting süresince üzerlerinde “İltica Suç Değildir! Kampları Kapatın!”, “Yeter! Kampları Kapatın! Yerimiz Var!” ve “İnsan Onurunu Kurtarın” yazılı pankartlar taşıdı. Göstericilerin sık sık “Yerimiz var!” sloganı atması da dikkat çekti.

ALMAN TURİSTLERİ NASIL TOPLADINIZSA...

Berlin’deki çeşitli sivil toplum örgütlerine yakın göstericiler, bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının Midilli’de yaşayan mülteciler için ekstra bir tehdit oluşturduğunu belirtirken, buradaki insanların pandemiye karşı özellikle korumasız kaldığını da hatırlattı.

untitled-1-001.jpg

Miting sırasında yapılan ortak açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki Morina Mülteci Kampı yandı. Yıllardır Ege adalarında on binlerce insan aşırı kalabalık kamplara, pisliğe ve umutsuzluğa katlanmak zorunda kalıyor. Birçok uyarıya rağmen AB’nin Moria’daki son olumsuz tırmanışın gerçekleşmesine izin vermesinden dehşete düştük. Hükümet, Covid-19 salgınından sonra tüm Alman turistleri bir gecede tahliye edebildiyse, Morina’daki tüm insanlar için de aynı şeyi yapabilir. Bu yüzden yeter diyoruz. Artık tüm insanlar tahliye edilebilir ve tahliye edilmelidir. İnsanların yaşamları artık politik bir oyun olarak kullanılmamalıdır. Almanya adına insanlık dışı eylemler yapılırken Başbakan Merkel, artık İçişleri Bakanı Seehofer’in arkasına saklanamaz. Federal hükümet nihayet sorumluluk almalı ve Morina’daki tüm mültecileri kabul etmelidir” denildi. 

ALMANYA BAŞI ÇEKMELİ

Göstericiler, Morina ve tüm diğer kampların derhal tahliye edilmesini ve Almanya’nın kabulde başı çekmesini, belediyeler ile eyaletlerin mültecileri kabul etme isteklerinin engellenmemesini, göç politikasında genel bir paradigma değişikliğine gidilmesini istediler.  

Almanya, geçtiğimiz günlerde Morina Kampı’ndan 1553 sığınmacı ile reşit olmayan 150 çocuk ve genci kabul edeceğini açıklamıştı. Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz ise, Almanya’ya kabullerde Yunanistan’da koruma statüsü tanınmış çocuklu ailelerin dikkate alınacağını aktarmıştı. 

+49-BERLİN

FOTO: İHA

HABERE YORUM KAT