Almanya'da organ bağışçısı olmak

Almanya'da organ bağışçısı olmak

Necati Şuözer, Almanya'daki organ bağışı süreciyle ilgili bilgi verdi: Bağışın gerçekleşebilmesi için kişinin rızası olmalı ve beyin ölümü hiç şüpheye yer vermeyecek şekilde gerçekleşmeli.

FRANKFURT - AOK Hessen Etnik Pazarlama Uzman Koordinatörü Necati Şuözer, organ bağışı hakkında bilgi verdi.

Organların ve dokuların ancak kişinin veya ailesinin rızası varsa alınabileceğini belirten Şuözer, bu durumda da tüm beyin fonksiyonlarının geri dönüşsüz kaybının (beyin ölümü) hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde Federal Tabipler Odası’nın yönetmeliği uyarınca tespit edilmiş olması gerektiğini ifade etti.

16 yaşını dolduran gençlerin velilerinden izin almaya gerek kalmadan organ bağışçısı olabileceğini belirten Şuözer, "Yetişkin yaştaki kişiler için organ bağışında herhangi bir yaş sınırı mevcut değildir. Burada belirleyici olan organların durumudur. Ancak organların durumu sadece kısmen takvimsel yaşa bağlıdır. Esas olarak geçerli olan tüm organların ve dokuların nakilleri yapılmadan önce incelenmeleridir" dedi.

Şuözer, organ bağışında bulunmak isteyenlerin şu organlarını ve dokularını bağışlayabileceklerini hatırlattı: Kalp, akciğer, karaciğer, böbrekler, pankreas, bağırsak, gözün saydam ve sert tabakaları, kalp kapakçıkları, deri, kan damarları, kemik dokusu, kıkırdak dokusu, yumuşak doku, karaciğer ile pankreastan alınan dokular.

Şuözer, şu noktalara dikkati çekti:

Dokular, organlardan farklı olarak genellikle doğrudan nakledilmezler. Uygun bir alıcı bulunana kadar doku bankalarında saklanır ve geçici olarak depolanırlar. Tıptaki gelişmelerle birlikte bağışlanan dokulardan giderek daha fazla sayıda ilaç da üretiliyor. Onay, bağışta bulunan kişi veya onun belirlediği bir kişi tarafından verilen yazılı bir onay beyanıyla gerçekleşir. Aksi takdirde vefat eden kişinin aile fertleri onun düşüncelerini göz önünde bulundurarak bağış konusunda karar verebilirler. Organ Bağış Kartı size, bir organ ve/veya doku bağışında bulunma kararı verdiğinizi belgeleme imkanını verir. Bu kart, resmi ve hukuken geçerli bir belgedir ve kendi iradenizin hayata geçirildiğini temin etmenizi sağlar. Organ Bağış Kartı kayda geçirilmez. Kararınızı değiştirmek istediğinizde kartı imha edip yeni bir kart çıkartabilirsiniz. Kararınızı belgeleyerek aile fertlerinizi de büyük bir yükten kurtarmış olursunuz. Belgelenmemiş bir irade söz konusu olduğunda aile fertlerinin, vefat eden kişinin haberdar oldukları veya varsaydıkları iradesinden yola çıkarak karar vermeleri gerekir. Vefat eden kişinin varsayılan iradesinin tespit edilememesi durumunda aile fertlerinden kendi görüşlerine göre karar vermeleri istenir.

Transplantasyon sicil kaydı

Transplantasyon tıbbında bakım ve tedavinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, ve Almanya’da organ bağışı konusunda şeffaflığın arttırılması için bir transplantasyon sicil kaydı düzenlenmiştir. Hayattayken organ bağışında bulunacağınızı beyan ettiyseniz veya aile fertleriniz bir beyanınız olmamasına rağmen organ bağışınıza onay verdiyse, bir organın bağışlanması durumunda tıbbi açıdan önem taşıyan bilgileriniz kodlanır. Yani bu bilgiler isim ve adres gibi kimlik teşhisine yarayabilecek herhangi bir nitelik belirtilmeksizin yüksek güvenlikli bir şekilde şifrelenir ve sicil kaydına gönderilir. Gönderilen bu veriler sicil kaydında bulunan organ alıcısının tıbbi önem taşıyan verileriyle birleştirilir.

Şahsi sorularınıza dair cevapları Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung’un (BZgA) Deutsche Stiftung Organtransplantation (DSO) (Alman Organ  Transplantasyonu Vakfı) ile işbirliği içinde sunduğu 0800/ 90 40 400 telefon numaralı Organ Bağışı Bilgi Hattı’ndan pazartesiden cumaya 9 ile 18 saatleri arasında alabilirsiniz. Sorularınızı [email protected] E-Posta adresi üzerinden de Bilgi Hattına gönderebilirsiniz. İnternetteki bilgilere www.organspende-info.de adresinden ulaşabilirsiniz.

Organ bağışı ile ilgili sorunların muhattabı aynı zamanda yasal ve özel sağlık sigorta kurumlarıdır. Bilgilendirme her iki yılda yapılmaktadır.

Daha fazla bilgi için:

https://www.aok.de/pk/hessen/inhalt/entscheidungshilfe-organspende-organisatorisches-10/

HABERE YORUM KAT
1 Yorum