Almanya'da öğrenciler üzerinden yapılan o araştırma tartışma yarattı...

Almanya'da öğrenciler üzerinden yapılan o araştırma tartışma yarattı...

Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre pandemi döneminde okulların uzaktan eğitime geçmesiyle öğrencilerin iq testlerinde daha düşük puanlar almaya başladığı söylendi.

Birçok uzman, korona ile ilgili okulların kapanmasından sonra öğrencilerin IQ testlerindeki daha düşük performansına ilişkin yeni bir araştırmayı yorumlama konusunda ikiye bölündü

Trier Üniversitesi'nden Moritz Breit liderliğindeki bir araştırma ekibi, "PLOS ONE" dergisinde, salgının başlamasından yaklaşık altı ay sonra, Rheinland-Pfalz'daki okul çocuklarının zeka testlerinde 2002 ve 2012'deki karşılaştırma gruplarına göre önemli ölçüde daha az puan aldığını yazdı.

Katılan öğrencilerin yaklaşık yarısı üstün yetenekliler sınıfına katıldı. 2012 ile 2020 arasındaki farkların başka faktörlerden de etkilendiği düşünülebilir. Breit ile çalışan araştırmacılar, çalışmalarının sınırlılıklarını da tartışıyorlar.

Araştırmacılar, Ağustos ve Eylül 2020'de ve dolayısıyla Mart ortasından Haziran başına kadar bu sınıflar için Rheinland-Pfalz'daki okulların kapanmasından sonra, 7. ve 9. sınıflardaki yaklaşık 420 öğrenciye bir IQ testi yaptırdı. Sonuçlar, 2012'deki bir karşılaştırma grubundaki testlerden önemli ölçüde daha kötüydü. 420 öğrencinin çoğunluğu Temmuz 2021'de tekrar test edildiğinde, sonuçlar 2020'ye göre iyileşmişti ancak 2012'ye kıyasla fark kapatılmadı.

Bağımsız uzmanlar, okuldaki bozulmanın zeka gelişimini etkilemesinin oldukça makul olduğunu düşünüyor. 

Çin'deki Southwest Üniversitesi Chongqing'deki Ruh Sağlığı Eğitimi Merkezi'nden Detlef Rost, "Örnekler aslında karmaşık istatistiksel analiz için oldukça küçük, hatta çok küçük" dedi. Bu, bulguların güvenilirliğini açıkça sınırlamakta.

Ayrıca uzmanlar, 2012 ile 2020 arasında salgın gibi diğer faktörlerin de öğrencilerin IQ testlerinde daha kötü performans göstermesine neden olabileceğini söylüyor. Augsburg Üniversitesi Okul Eğitimi Profesörü Klaus Zierer, dijitalleşmeyi önemli bir faktör olarak görüyor. "Örneğin akıllı telefonların kullanım süresi ve türünün zeka gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olduğunu gösteren araştırmalar var."

HABERE YORUM KAT