Almanya'da 'Minijob' ücretine zam

Almanya'da 'Minijob' ücretine zam

Trafik Lambası hükümetinin planlarına göre, kısa vadeli işlerde (minijob) çalışanlar için kazanç sınırı 2022’de artırılacak.

2022 yılı minijob arayanlar için her türlü yeniliği barındırıyor.1 Ocak 2022 başında asgari ücret saatliği 9,82 Euro’ya yükselmişti, Temmuzdan itibaren 10,45 Euro’ya yükseltilmesi planlanıyor. Ekim ayı itibarı ile ise 12 Euro’ya yükseltilecek.

Minijob: Kazanç limiti 1 Ekim 2022’de artırılacak

Asgari ücret artışının bir parçası olarak, minijob çalışanları için üst kazanç sınırı yakında tekrar düzenlenecek: 1 Ekim’de mini iş çalışanları ücreti ayda 450 Euro’dan 520 Euro’ya yükselecek. Mini işten daha kapsamlı olan midi iş çalışanları için üst sınır 1 Ekim itibarıyla 1300 Euro’dan 1600 Euro’ya yükseltilecek. 

Gelecekte, SPD, Yeşiller ve FDP arasındaki koalisyon anlaşmasına göre, minijob sınırı, asgari ücret koşullarında haftalık 10 saatlik çalışma süresine dayanmalıdır. 
Minijob kazanç sınırının artırılması da eleştiriyle karşılanıyor

Kazanç sınırında yapılması planlanan artış da eleştirilerle karşılandı: Örneğin bir DPA raporuna göre, konuyla ilgili olarak Soldaki sendikalar ve politikacılar, 520 Euro’ya yapılan artışın mini işlerin düzenli işleri giderek daha fazla dışlama riski oluşturduğu konusunda uyardılar. Ek olarak, minijob, emeklilik ve işsizlik sigortası haklarının olmaması nedeniyle yaşlılıkta doğrudan yoksulluğa yol açma riskiyle karşı karşıya. Bunun yerine, Sol ve sendikalar, ilk Euro'dan sosyal güvenlik katkılarına tabi istihdamı savundular.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - ibrahimboran

HABERE YORUM KAT