Almanya’da milyonlarca “saklı işsiz” var: Kısa çalışma bütçede büyük delik açtı
Koronavirüs nedeniyle daralan Alman ekonomisinde en az 6,8 milyon insan tam zamanlı çalışamıyor. Çalışma Bakanı Heil, kısa süreli çalışma gibi devlet yardımlı “saklı işsizliğin” yol açtığı açığı kapatmaya çalışıyor.
Koronavirüsün ikinci dalgası nedeniyle art arda açıklamalar gelirken, Alman ekonomisindeki krizin de yeni dalgalar üretmesinden korkuluyor. Halen 2 milyon 850 bin resmi işsizin olduğu ve en az 6 milyon 800 bin kişinin de kısa süreli çalışmaya geçtiği Avrupa’nın bu en büyük ekonomisinde kimse 2021’den önce herhangi bir düzelme beklemiyor.
Salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla işletmelere daha kolay “kısa çalışmaya geçiş olanağı” verilmeye çalışılıyor. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, kısa çalışma için genişletilmiş imkânların uzatılabileceğini düşünüyor. SPD’li politikacı, bu konuda kararnameyle de değişiklik yaptırabilecek durumda olduğunu, ancak kararın eylül ayında kesinleşeceğini kaydetti. Hubertus Heil, DPA’nın sorularını yanıtlarken, işletme yönetimlerine çağrıda bulundu ve onları kısa çalışmaya geçenlerin niteliklerini eğitimle geliştirmek için yatırım yapmaya çağırdı.
SAKLI İŞSİZLİK: KISA ÇALIŞMA SÜRECEK
Halen 6 milyon 830 bin kişi Almanya’da kısa çalışma yapmak zorunda. Bu rakam mart ayında sadece 2 milyon 490 bin idi. Hubertus Heil, kısa çalışmanın 2021 yılında da gündemdeki yerini koruyacağını belirterek, “Uzun süredir kısa çalışma yapan insanlar, işte bu zamanı niteliklerini eğitim yoluyla geliştirmek için anlamlı bir şekilde kullanabilir” dedi. Konjonktürdeki çöküşün ilk döneminde bu tür eğitim kurslarının “salgına karşı korunma gerekçesiyle” verilemediğini belirten Heil, koronavirüs sonrasında Alman ekonomisinin yoğun bir uzman işgücü açığı çekebileceği uyarısında bulundu.
Kısa süreli çalışmanın Federal Çalışma Dairesi’ne (BA) pahalıya mal olduğunu, ama kitlesel işsizliğin topluma ve devlete maliyetinin ondan çok daha pahalıya mal olabileceğini hatırlatan Çalışma Bakanı, krizin çok derinde bulunduğunu, o nedenle bu yıl merkezi bütçeden parasal desteğe bağımlı olacaklarını belirtti. Heil, “Bu açık, BA’nın 26 milyarlık epey bir birikiminden 4 milyar avro daha fazla olabilir” diye konuştu.
Bu arada, SPD’li Alman bakan, dijitalleşme örneğinden hareketle, koronavirüs salgınının ekonominin bazı sektörlerindeki dönüşüm için yangına dökülen benzin gibi bir etkide bulunduğunun da altını çizdi.
+49-BERLİN
FOTO: Bernd von Jutrczenka/DPA