Almanya'da milletvekilleri ne kadar maaş alacak?

Almanya'da milletvekilleri ne kadar maaş alacak?

Almanya'da yeni Federal Meclis'te 735 milletvekiliyle sayısal bir rekor kırıldı. Peki vekillik dışındaki gelirlerine kısıtlamalar getirilen Alman milletvekilleri ne kadar maaş alacak?

Almanya'da anayasanın 48'inci maddesinin 3'üncü paragrafı, milletvekiline ikinci bir işte çalışması gerekmeyecek seviyede bir maaş öngörüyor. Burada da federal yönetime bağlı bir üst mahkemede görevli kıdemsiz bir hakimin maaşı temel alınıyor. Milletvekili maaşları Almanya'da her yıl 1 Temmuz'da belirleniyor. Halen geçerli olan maaş ise 10 bin 12 euro 89 cent. Vergilendirilen bu maaş 2020'ye göre biraz düşük belirlendi

Maaşı dışında her milletvekiline bütün masraflarını karşılamak üzere vergiden muaf tutulan bir bütçe de veriliyor. Her yılın başında belirlenen bu ödenek, 2021 için ayda 4 bin 560 euro 59 cent. Her vekil bu bütçe ile Federal Meclis'te seçim bölgesinde görevlendirdiği iki çalışanını ve seçim bölgesindeki ofisinin masraflarını, ayrıca Berlin'de tutacağı ikinci evinin kirasını karşılamak zorunda.

Hizmet araçlarını sadece Berlin'de kullanabiliyorlar

Milletvekilleri bütün yıla dağılmış olan 20 meclis genel oturum haftasında Berlin'de bulunmakla yükümlü. Görev için her vekil, çalışanları ve kendisinin kullanımı amacıyla 54 metrekarelik bir ofise de sahip. İletişim için gerekli araç-gereç ve mobilya ihtiyacı da devlet tarafından karşılanıyor. Ancak vekiller hizmet araçlarını Berlin ve çevresinde kullanabiliyor. Diğer seyahatleri içinse Alman demiryolları Deutsche Bahn'dan bir senelik toplu taşıma kartı alabiliyorlar. Ülke içi uçuşlardaki bilet ücretleri de fatura beyan ettikleri zaman geri ödeniyor. Bunun için tek şartsa söz konusu masrafları sadece vekilliğiyle bağlantı işlerde yapmış olmaları.

Vekillere yıllık 12 bin euro miktarında kırtasiye masraf ödeneği de veriliyor. Ancak bu miktar peşin para olarak ödenmiyor. Bu; kırtasiye, telefon, bilgisayar, dizüstü bilgisayarı veya mobil cihazların ısmarlanıp bedellerinin karşılanması şeklinde işleyen bir kalem.

Alman siyaseti 2009 yılında "Montblanc Skandalı" olarak anılan bir pahalı kalem vakasıyla çalkalanmıştı. 100'den fazla vekil, lüks Montblanc markası tükenmez ve dolma kalemler ısmarlamış, 68 bin euro değerindeki bu pahalı gider üzerine dönemin Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert (Hristiyan Demokrat Birlik üyesi) 2010'da ısmarlanabilecek ihtiyaçlar listesini yeniden düzenlemiş, lüks giderlerin hepsini kapsam dışı bırakılmıştı.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT