Almanya'da Mercedes'te sendika 4 bin işçinin çıkışına onay verdi

Almanya'da Mercedes'te sendika 4 bin işçinin çıkışına onay verdi

Almanya'da uyarı grevleri sürerken Untertürkheim Mercedes'te sendika, 4 bin işçinin çıkışına onay veren anlaşmayı imzaladı.

Almanya'da işten çıkarmalara karşı uyarı grevleri sürerken Stuttgart çevresinde Mercedes'e üretim yapan ve 18 bin 500 işçinin çalıştığı Untertürkheim bölgesinde süren görüşmelerde sendika işyeri temsilciliği "geleceğin garantisi" adı altında 4 bin işçinin çıkışına onay verdi. Sendika ayrıca kiralık firmadan getirilerek çalıştırılan işçilerin oranının yüzde 8'den yüzde 15'e çıkarılmasında anlaştı.

Mercedes'e bağlı Stuttgart çevresinde üretim yapan bölümlerden en büyük işyeri Untertürkheim'da yaklaşık 18 bin 500 işçi çalışıyor. Burada yaklaşık 136 yıldır dizel araçlar için motor üretimi yapılıyor. Bunun dışında parça üretimi, dökümhane ve vites aksamlarının üretiminin yapıldığı Mettingen, Hedelfingen, Bad Cannstatt, Brühl vb. Stuttgart yakınındaki bölümlerde de binlerce işçi çalışıyor. Yalnızca burada çalışanlar değil, bu bölgenin esnafı da geçimlerini burada çalışan işçiler üzerinden sağlıyor.

Sindelfingen'de 10 bin işçinin tek vardiyada iki saat üretimi durdurarak uyarı grevi yaptığı gün olan 5 Mart'ta, Untertürkheim bölgesinde geçen eylül ayından bu yana sürmekte olan görüşmelerin sona erdiği haberi geldi. Untertürkheim işyeri temsilciliğinin Mercedes yönetimi ile "geleceğin garantisi" adı altında bir anlaşma yaptığı ve Untertürkheim'da 4 bin işçinin çıkışına onay verildiği bildirildi. Ayrıca anlaşmada şu ana kadar olan kiralık firmadan gelerek çalışan işçilerin oranının da yüzde 8'den yüzde 15'e çıkarılmasına karar verildi.

Almanya'da 2030 yılına kadar Mercedes'e bağlı bölümlerde çıkış yasağı var, ama bu paralı çıkış ve erken emeklilik yolu ile boşa çıkarılmış durumda ve işverene büyük olanaklar sunuyor. Yeni teknolojinin 2024 yılına kadar yapılacak yatırımlar ile birlikte yaşama geçirilecek olması nedeniyle o tarihe kadar çıkışların tamamlanacağı hesaplanıyor. Bu rakam Almanya'da 20 bin ve dünya çapında 300 bin Mercedes işçisinin işyerini yok edecek.

"İŞÇİLER SENDİKAYA TEPKİ GÖSTERDİ"
Yapılan anlaşmaya ilk tepki Stuttgart’ta alternatif listeden seçilmiş olan sekiz işyeri temsilcisinden geldi. Ayrıntılı açıklamanın önümüzdeki pazartesi günü yapılacağını belirten açıklamada, "Geleceğimiz olan gençliğin bu anlaşma ile gelecekleri yok edilmiştir" denildi.

İşçiler ise anlaşmayı imzalayan sendikaya tepki göstererek "Bu dönemin sendikal anlayışına göre, ‘üretim yeri Almanya olsun ama hangi koşullarda olduğunun önemi yok. Yeter ki firmalar burada kalsınlar ve İGM olarak bizler her türlü fedekarlığa hazırız" söylemi yapılan anlaşmalarda kendini gösteriyor. Biz işçilerin mücadelesi işyerlerimizde sadece bu tür saldırılara karşı değil, aynı zamanda sermayenin ayakçılığını yapan sendikal anlayışa karşı da devam edecek" dedi.

KAYNAK: EVRENSEL
FOTOĞRAF: UNSPLASH

HABERE YORUM KAT
1 Yorum