Almanya'da konut fiyatlarında kriz kapıda: Yüzde 12 arttı

Almanya'da konut fiyatlarında kriz kapıda: Yüzde 12 arttı

Almanya'da bu yılın ilk çeyreğinde konut fiyatları bir kez daha önemli ölçüde artış gösterdi.

Almanya'da konut fiyatları bu yılın ilk üç ayında yeniden keskin bir şekilde yükseldi. Federal İstatistik Ofisi'nin cuma günü yaptığı açıklamaya göre, Ocak-Mart ayları arasında geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 12,0 arttı. 

Ancak bir önceki çeyreğe göre apartmanlar ile müstakil ve yarı müstakil evler sadece yüzde 0,8 arttı. İstatistikçilere göre "Bu, momentumda hafif bir zayıflama olduğunu gösteriyor". 2021'in üçüncü çeyreğinde fiyatlar yüzde 4,1 ve dördüncü çeyrekte yüzde 3,1 artmıştı.

Bundesbank , yükselen fiyatlar karşısında Alman emlak piyasasında artan tehlikeler konusunda uzun süredir uyarılarda bulunuyor. Ancak, faiz oranlarındaki keskin artış nedeniyle, trendin tersine döndüğüne dair işaretler var. Online portal Immoscout24'ün yakın zamanda belirlediği gibi, 2022'nin ilk çeyreğinde satılık gayrimenkul talebi bir yıl içinde yüzde 17 düştü. Bank LBBW'deki uzmanlar , ekonomi herhangi bir ilerleme kaydetmezken faiz oranları keskin bir şekilde yükselmeye devam ederse, her şeyden önce bir fiyat düzeltmesi bekliyor. O zaman yüzde 20 ila 25 arasında fiyat düşüşleri mümkün.

Satıcıların alıcı bulması daha zor olduğundan, satılık konut ilanları artık bir önceki yıla göre daha uzun süre çevrimiçi durumda. Bunun yerine, önemli ölçüde daha fazla insan yeniden kiralamak için mülk arıyor. Immoscout24 Genel Müdürü Gesa Crockford, "Bu gelişmeler orta vadede fiyat gelişmelerini yavaşlatabilir" dedi. Daha yüksek faiz oranları nedeniyle alıcılar için ek maliyetler en azından bir miktar yumuşatılabilir. Ancak yavaşlamaya rağmen, mülk satın alma talebi hala 2019 sonundaki seviyenin oldukça üzerinde.

Fotoğraf:Unsplash - tierramallorca

HABERE YORUM KAT