Almanya'da kısa çalışma yardımı alanlar yüzlerce euro ek vergi mi ödeyecek?

Almanya'da kısa çalışma yardımı alanlar yüzlerce euro ek vergi mi ödeyecek?

Almanya'da kısa süreli işlerde çalışanların ve devletten kısa çalışma ödeneği yardımı alanların ek vergi ödeyip ödemeyecekleri tartışılıyor. Sol Parti'nin iddiasına göre kısa çalışma ödeneği alanları yüzlerce euro vergi tehlikesi bekliyor.

Federal hükümetin Federal Meclis'te soldan gelen bir talebe cevaben açıkladığı gibi, vergi makamları, kısa süreli çalışma ödenekleri için vergi oranlarında büyüme nedeniyle 2020 vergi yılında 1,6 milyar Euro toplamayı hedefliyor.

Kısa süreli çalışmanın pandemi koşullarında istihdam sağladığı ve işsizliği önlediğini göz önünde bulunduran Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD) ve Federal İstihdam Bürosu Başkanı Detlef Scheele kısa süreli çalışmalardan elde edilen kazancın çalışanların normal kazanca eklenerek daha yüksek bir vergi dilimine alınmasına karşı çıkıyor. 

Bugüne kadar 1 ve 24 Şubat arasında Federal Ajans, 500.000 kişi için kısa süreli çalışma bildirimi aldı. Aralık ayında 2,39 milyon kişiye kısa süreli iş yardımı ödendi. Zirveye, yaklaşık altı milyon insanla geçen yıl nisan ayında ulaşıldı.

Önceki yıl kısa süreli iş yardımları için vergi oranında büyüme kapsamına girip girmeyeceği aylarca tartışılmıştı.

''KISA SÜRELİ İŞLERDE ÇALIŞANLAR MUAF TUTULMALI''

Sol milletvekili Sabine Zimmermann, kısa süreli çalışanların kişi başına birkaç yüz Euro'luk ek vergi talepleriyle tehdit edildiğini iddia ediyor. Ancak, federal hükümet, ilgili ek vergi geliri hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

Alman Haber Ajansı DPA'ya konuşan Sol Parti Milletvekili Sabine Zimmerman "Kısa süreli iş yardımı alan herkes zaten ciddi bir gelir kaybına uğramıştır" diyerek vergi oranlarında büyümenin mümkün olmadığının altını çizdi. Kısa süreli işlerde çalışanların bundan muaf tutulmasını istedi.

Federal Maliye Bakanlığı ise bu iddianın gerçeği yansıtmadığını ve kısa süreli ödenek almanın otomatik olarak ek vergi ödemelerine yol açmayacağını söylüyor.

Artı49 Haber Merkezi

FOTOĞRAF: DPA
 

HABERE YORUM KAT