Almanya'da kim ne kadar kazanıyor?

Almanya'da kim ne kadar kazanıyor?

Almanya, uzman personel açığını eğitimli göçmenlerle sağlıyor. Türkiye'den, Suriyelileri alırken bile İşine yarayıp yaramayacağına bakıyor. İster Alman, İster göçmen olsun maaşlar da standart...

Almanya dünyanın en büyük ekonomilerinden biri ve büyümesi için de göçe muhtaç. Bu ihtiyacını, seçerek aldığı eğitimli, donanımlı, meslek sahibi göçmenlerden gideriyor. Öyle kapılarını 'herkes dolsun' diye açmıyor. Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerden de kendisine uyanı seçerek alıyor. Almanya'da işsizlik yüzde 5- 6 civarında. Ama bunların bir kısmı, zaten çalışmak istemeyenlerden oluşuyor.

Çalışanlar, mesleklerine, eğitimlerine göre maaş alıyor. Bu ülkede sendikalar çok güçlü ve maaşlar, yapılan anlaşmalara göre her yıl belirli oranda artıyor. Sözcü gazetesi yazarı Ali Gülen Üniversite, yüksek okul ya da lise üstü eğitim mezunu kişilerin maaşlarını araştırdı. Ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Bu alanların birçoğunda çalışanlara, meslek eğitimi süresince de maaş ödeniyor. Örneğin polisler, polis okulunda 1400 Euro net maaş alıyor. Aynı şekilde hemşireler de meslek eğitimi sırasında sabit 1400 Euro kazanıyor. Diğer birçok meslekte de iş hayatı öncesi staj döneminde maaş ödeniyor.


ÜST DÜZEY ÇALIŞANLAR, NET MAAŞ

Hakim (Orta Sınıf): 7000 Euro
Başhekim: 9000 Euro
Uzman Hekim: 6500 Euro
Pratisyen Hekim: 5000 Euro
Öğretmen: 3000 Euro
Polis: 2250 Euro
Hasta/ Yaşlı Bakıcısı: 2500 Euro
Hemşire: 3000 Euro
Gazeteci/Editor: 3500 Euro
Mühendis: 5000 Euro
Uzman Bankacı: 4500 Euro
Yatırım Danışmanı: 6000 Euro

SIKINTI ÇEKMİYORLAR

Üniversite mezunlarında, ortalama maaşlar net aylık 3 bin Euro'nun üzerinde. Eğer alanınızda çok iyiyseniz, iyi bir bilgisayar programcısı ya da 'marketing'ci iseniz aylığınız rahatlıkla 5 bin Euro'yu bulabiliyor. Uzman bankacılarda bu rakamlar standart. Diğer alanlarda çalışanlar ise insani şartlarda, evini geçindirecek, kirasını ödeyip rahatlıkla arabasını alacak kadar kazanıyor. Çeşitli sektörlerde çalışanların maaşlarını aşaıda bulabilirsiniz. Bunlarda, çalışılan yere ve ailenin vergi sınıfına göre tabii değişiklikler olabilir. Bu meslek gruplarının ortalama gelirleri şöyle:

DİĞER MESLEKLERDE AYLIK NET MAAŞ

Kuaför: 1600 Euro
Garson: 1650 Euro
Temizlikçi:  1500 Euro
Aşçı: 1700 Euro
Tezgahtar: 1900 Euro
Büro Elemanı: 1950 Euro
Kamyon Şoförü: 2000 Euro
İnşaat İşçisi: 2100 Euro

Kaynak: Sözcü - Ali Gülen
Fotoğraf: Unsplash

HABERE YORUM KAT