Almanya’da karar günü

Almanya’da karar günü

Almanya’da seçmenler bugün Federal Meclis’in yeni üyelerini belirlemek için oy verecek. Merkel’ın siyaset sahnesinden çekilmesiyle Almanya’da yeni bir dönem başlayacak.

Almanya'da seçmenler Federal Meclis'in yeni milletvekillerini belirlemek üzere bugün sandık başına gidiyor.

Seçmenler, ülke genelindeki seçim merkezlerinde 08:00 ile 18:00 saatleri arasında oylarını kullanabilecek. Sandıkların kapanmasının ardından oy sayımına geçilecek.

Sonuçlar ne zaman açıklanıyor?

Oy verme işleminin son bulmasının hemen ardından, haber kuruluşları sandık çıkış anketlerinin sonuçlarını açıklayabilecek. Bu veriler, kamuoyu araştırma şirketleri tarafından, oylarını verdikten sonra seçim merkezinden ayrılan seçmenlerle yapılan anketler yoluyla toplanıyor.

Oy sayımının tamamlandığı sandıklardan sonuçların gelmesiyle birlikte, resmi olmayan sonuçlar da kamuoyuyla paylaşılacak. Kesin olmayan resmi sonuçların Pazartesi sabahı erken saatlerde belli olması, Federal Seçim Kurulu tarafından da açıklanması bekleniyor. 26 Eylül seçimlerinin “kesin resmi sonuçlarının” açıklanmasının ise bir kaç hafta sürebileceği belirtiliyor.

Yeni hükümet ne zaman göreve başlayacak?

Seçimlerden sonra partiler önce seçim sonuçlarını analiz edecek. Olası koalisyon senaryolarını değerlendirecek olan partiler muhtemel ortakları ile ilk temaslarına başlayacak. Temasların seyrine göre de koalisyon görüşmeleri başlıyor. Bu bir hayli zaman alabiliyor.

Bu süreç tamamlandıktan sonra yeni başbakan Federal Meclis üyelerinin oylarının çoğunluğu ile seçilecek, Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Bakanlar ise başbakanın önerisi üzerine yine cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Başbakan ve bakanlar, Federal Meclis'te yemin ederek resmen görevlerine başlıyor.

24 Eylül 2017 seçimleri sonrasında koalisyon müzakereleri uzamış, yeni hükümetin iş başı yapması yaklaşık altı ay sürmüştü.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz

 

HABERE YORUM KAT