Almanya'da işsizlik 3 milyonun üzerine çıktı
Almanya’da işsizlik yeniden 3 milyonun üzerine çıktı. Federal İş Ajansı'nın verilerine göre, ülkede işsiz sayısı ağustos ayında 3 milyon 25 bine yükseldi. Bu, Şubat 2015’ten bu yana ilk kez üç milyon sınırının aşıldığı anlamına geliyor. İşsizlik oranı da 0,1 puan artarak yüzde 6,4’e çıktı.
Ajans Başkanı Andrea Nahles, yaz tatili döneminin etkisine dikkat çekerek, "Ağustosta beklediğimiz gibi işsizlik üç milyonun üzerine çıktı," dedi. Nahles’e göre, iş gücü piyasası hâlâ son yıllardaki ekonomik durgunluğun etkisini taşıyor. Ancak bazı olumlu sinyallerin de belirdiğini söyledi.
Bremen ve Berlin hâlâ zirvede
Ağustos ayında işsizlik rakamlarının bu seviyeye çıkması son olarak 15 yıl önce görülmüştü. Yaz aylarında şirketlerin daha az personel alması ve birçok çıraklık sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle işsiz sayısının geçici olarak artması alışıldık bir durum. Ancak bu yılki artış, dikkat çekici bir seviyeye ulaştı.
İşsizlik oranı eyaletler bazında incelendiğinde, Bremen yüzde 11,8 ve Berlin yüzde 10,5 ile yine en yüksek oranlara sahip. Buna karşılık, Bavyera yüzde 4,2 ve Baden-Württemberg yüzde 4,7 ile işsizliğin en düşük olduğu bölgeler olarak öne çıkıyor. Rakamlar, 13 Ağustos’a kadar olan verilerle hazırlandı.
Şirketler üretimi yurt dışına kaydırıyor
Münih merkezli ifo Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, iş gücü piyasasındaki zayıflığın nedenini Almanya’daki elverişsiz koşullara bağlıyor. Enstitü Başkanı Clemens Fuest, birçok şirketin satışların zayıf olması, uygun kalifiye eleman bulamama ya da üretimi başka ülkelere taşıma kararı nedeniyle personel çıkardığını belirtti.
Fuest, Almanya’nın rakip ülkelere kıyasla çok yüksek bürokratik yükler ve vergi oranlarına sahip olduğunu vurgularken, hükümetin bu duruma reformlarla karşılık vermesi gerektiğini söyledi. “Sadece borçlanma değil, zor ama gerekli yapısal reformlar da yapılmalı,” diyen Fuest, bu sayede özel yatırımların artabileceğini ve bunun yeni istihdam yaratabileceğini savundu.
Hükümet "yatırım hızlandırıcıyı" hatırlatıyor
Federal Çalışma Bakanı Bärbel Bas ise artan işsizliğin nedenlerini küresel ekonomik belirsizlik ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla ilişkilendirdi. SPD'li Bakan, "Ekonomik rüzgarlar hâlâ iş gücü piyasasında iz bırakıyor ve karşı önlemleri zorunlu kılıyor," ifadelerini kullandı.
Bas, çözüm olarak hükümetin “yatırım hızlandırıcı” paketine atıfta bulundu. Bu paketle şirketlerin vergi yükü ciddi ölçüde hafifletilmeyi hedefliyor.
İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger ise açıklanan işsizlik rakamlarını, son yıllarda reform yapılmamasının sonucu olarak yorumladı ve “Artık gerçek bir reform sonbaharına ihtiyacımız var,” dedi.
İşgücü Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü (IAB) ise mevcut tabloya rağmen temkinli bir iyimserlik taşıyor. Enstitü, her ay iş ajanslarıyla yaptığı anketlerle oluşturduğu “iş gücü piyasası barometresi”ne göre, üç yıl sonra ilk kez işsizlik artışının sona ereceği öngörüsünde bulundu. Ayrıca istihdamın yeniden artabileceği de belirtiliyor.