Almanya'da ırkçılar tarafından katledilen Ramazan Avcı anıldı

Almanya'da ırkçılar tarafından katledilen Ramazan Avcı anıldı

21 Aralık 1985’te Almanya’nın Hamburg kentinde 30 kadar ırkçı dazlak ve neonazinin saldırısına uğrayarak hayatını kaybeden Ramazan Avcı (26), katledilişinin 36’ncı yılında anıldı.

2010’da kurulan Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAİ) tarafından Landwehr semtindeki Ramazan Avcı Meydanı’nda düzenlenen anma etkinliğine, aile adına Ramazan Avcı’nın eşi Gülüstan Avcı ve kuzeni Leyla Loğoğlu katıldı. 1992’de Mölln vahşetinde annesi, kızı ve yeğenini kaybeden Faruk Arslan da törene katılarak dayanışma gösterdi.

Ramazan Avcı İnisiyatifi’nden Gürsel Yıldırım’ın kısa selamlama konuşmasının ardından Gülüstan Avcı konuştu. Eşinin ırkçılar tarafından katledilişinden bu yana geçen 36 yıl içinde Almanya’da ırkçı şiddetin artarak sürmesini görmenin kendisine hüzün verdiğini belirten Avcı, “Sizlerin burada olması, bizimle dayanışma içinde olduğunuzu göstermeniz, ırkçılara verebileceğimiz en güzel cevaptır” dedi.

Faruk Arslan da tüm toplumun başka konulardaki fikir ayrılıklarını kenara bırakarak ırkçılarla mücadelede birleşmesi gerektiğini ifade ederek, “Irkçılarla ancak güç birliğinde içinde olursak mücadele edebiliriz. Almanya bizim de vatanımız. Irkçıların bizleri ayrıştırmasına, bölüp, parçalamasına asla izin vermemeliyiz” dedi.

Yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Gülüstan Avcı ve Leyla Loğoğlu, meydanda bulunan anıt taşın önüne bir çelenk bıraktı. Ardından katılımcılar da ellerindeki karanfilleri ve gülleri meydana bırakmasıyla anma töreni son buldu.

Ramazan Avcı katledilişinin 36’ncı yılında anıldı

İLK KEZ KATILDILAR

Bu yıl anma törenine ilk kez 2’nci Bundesliga ekibi HSV’nin kulüp çalışanlarının ve taraftar gruplarının ırkçılığa karşı kurduğu çalışma grubu olan Anı Kültürü Ağı’ndan (Netz E) bir heyet de katıldı.

HSV’nin taraftar grupları içinde 2000li yıllara kadar çok sayıda neonazi ve ırkçı dazlaklar bulunuyordu. Faşizm döneminden başlayarak, kulübün geçmişinde yaşanan ırkçılıkla yüzleşmesi yönünde çalışmalar yapan ‘Netz E’, bu yüzleşmeye Ramazan Avcı cinayetini dahil ederek internet sayfasından yaptıkları açıklamada, “Ramazan Avcı’nın failleri HSV taraftarıydı ve taraftar grupları içinde aktiftiler. Bu cinayet HSV ve taraftarlarına her türlü ırkçılığa karşı dik durma yükümlülüğünü beraberinde getiriyor. Sadece stadyumda değil, her yerde. Bugüne kadar HSV tarafından bu konuda bir özür dilenmedi, tazminat ödenmedi. Taraftar gruplarında da konu gerektiği şekilde ele alınmadı. Bunun değişmesi için çalışacağız” cümlelerine yer verdi. Netz E temsilcilerinin bu konuda Gülüstan Avcı ile görüşme yaptıkları belirtildi.

Törene, ayrıca Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD milletvekili Ali Şimşek, Nord İlçe Meclisi FDP Grup Başkanı Claus-Joachim Dickow, Muavin Konsolos Cemal Alsulu, Hamburg Türk Toplumu Başkanı Murat Kaplan, Hamburg Türk Kadınları Kültür Derneği Başkanı Derya Tuncel ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

KAYNAK: HÜRRİYET AVRUPA

Fotoğraf: HÜRRİYET AVRUPA

HABERE YORUM KAT