Almanya'da imalat sanayisi geriliyor

Almanya'da imalat sanayisi geriliyor

Almanya'da bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayısta hizmet sektöründeki canlanmanın etkisiyle 0,1 puan artarak yükselişini dördüncü aya taşırken, imalat sanayi PMI ise artış beklentilerinin aksine geriledi.

Bileşik PMI, art arda dördüncü ayında da yükselerek beklentileri aşmış oldu. Piyasa beklentisi, PMI'nın 53,5 puana gerileyeceği yönündeydi.

Hizmet sektörü PMI, mayısta 56'dan 57,8'e yükselerek Ağustos 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hizmet sektörü PMI verisi, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Beklenti, PMI'nın 55,3'e düşmesi yönündeydi.

Ancak, imalat sanayi PMI verisi daralmayı sürdürdü. İmalat sanayi PMI mayısta 44,5'ten 42,9'a gerileyerek son 36 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Bu, beklentilerin aksine bir düşüş oldu. Beklenti, PMI'nın 45'e yükseleceği şeklindeydi. İmalat sanayi PMI verisi, son 11 aydır daralmayı işaret eden 50 puanın altında kalmaya devam etti.

Hamburg Ticaret Bankası başekonomisti Cyrus de la Rubia, hizmet sektöründeki faaliyetlerin iyi olduğunu ve tüketici harcamalarının beklenenden daha iyi olduğunu belirtti. Bununla birlikte, imalat sektörünün Çin'deki düşüş nedeniyle olası bir gerileme yaşayabileceğini ifade etti.

PMI verilerinde 50 puanın üzeri büyümeyi, 50 puanın altı ise daralmayı işaret eder.

Alman hükümeti, bu yıl ekonomide yüzde 0,4 büyüme öngörüyor. Ancak Alman ekonomisi, alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılaması nedeniyle bu yılın ilk çeyreğinde büyüme kaydetmedi. İlk çeyrekteki sıfır büyümenin ardından Alman ekonomisi, teknik resesyonu "kıl payı" atlattı.

Ülke ekonomisi, Kovid-19 salgını sürecindeki zorluklarla mücadele etse de, yükselen faiz oranları, azalan ekonomik güven ve yüksek enflasyon nedeniyle talep düşüşü yaşamaktadır.

Alman hükümeti yüzde 0,4 büyüme öngörürken, önde gelen Alman ekonomi enstitüleri ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Destatis, ilk çeyreğe ilişkin GSYH nihai verilerini 25 Mayıs'ta açıklayacak.

HABERE YORUM KAT