Almanya’da iki milyon emekli böyle mağdur ediliyor!

Almanya’da iki milyon emekli böyle mağdur ediliyor!

Federal Devlet'te bulunan bir yasa nedeniyle, diğer insanların emekli maaşı artarken 2 milyon kişiye ödenen parada hiçbir iyileştirme yapılmıyor…

Kathrin Bär isimli kadın yaklaşık 50 yıl devlet memuru olarak bir üniversite hastanesinin yönetiminde çalıştı. 2017 yılında emekli olan kadına bin 700 Euro emekli maaşı bağlandı. Bununla birlikte, kamuya ait işletmelerde verilen devlet destekli ek emeklilik ücreti olarak 350 Euro ödendi. Ancak Ek Emeklilik Sandıkları (Zusatzversorgungskasse) tarafından sağlanan bu ücret, Kathrin gibi 2 milyon emeklinin mağdur olmasına neden oluyor.

Ek emeklilik ücreti olarak; Almanya’daki büyük ve orta ölçekli firmaların % 70’ine yakınında ek emekli aylığı ödemesi bulunuyor. Aynı firmada 10 yıldan fazla çalışarak emekli ve 65 yaşını doldurmuş kişilere aylık 80 Euro’dan başlayan bir emekli aylığı ödeniyor.

Ek emeklilik ücreti, her ne kadar avantajlı görülse bile 'Şirket Emeklilik Yasası' nedeniyle çoğu insanın adaletsizliğe uğramasına neden oluyor. Bu yasaya göre her üç yılda bir işveren kurum, emeklilik planının mevcut faydalarını inceleyerek 'gerek duyulursa' ücretleri artırıyor. Öte yandan işveren kurum ücretleri yıllık olarak en az yüzde bir oranında ayarlamayı taahhüt ederse bu kuralda ortadan kalkıyor. Almanya'daki çoğu uzman, şirket emeklilik maaşının en azından enflasyona göre ayarlanması gerektiğini söylüyor.

Şirket Emeklilik Yasası, Kathrin Bär gibi emeklilerin beş yıl içerinde 5 Euro gibi bir ücret artışı almasına neden oluyor. Emekli Bär, konu hakkında beklememeye ve Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya karar verdi.

Artı49

 

 

 

HABERE YORUM KAT
14 Yorum