Almanya'da gözler kararsızların oylarında

Almanya'da gözler kararsızların oylarında

Almanya’da Federal Meclis seçimlerine üç gün kala, partiler özellikle kararsızların oylarını alabilmek için yoğun çaba sarf ediyor. Seçim sonrası için beklenti, hükümet kurma sürecinin zorlu ve uzun olacağı yönünde.

Almanya'da 16 yıllık Merkel döneminin ardından başbakanlık koltuğuna oturacak ismin ve yeni hükümetin belirleneceği seçimlere sadece üç gün kaldı. Kamuoyu araştırma şirketi YouGov'un sonuçlarını paylaştığı güncel bir anketine göre seçmenlerin yaklaşık dörtte üçü oyunu vereceği partiyi belirlemiş durumda. Buna göre, ankete katılanların yüzde 74'ü kesin kararını verdiğini ifade ederken, yüzde 15'lik bir kesim parti tercihini daha sonra yapacağını dile getirdi. Yüzde 9'luk küçük bir grup ise herhangi bir açıklamada bulunmak istemedi.

SPD son viraja önde giriyor

Bu rakamlar, partiler adına oylarını almak için kıyasıya mücadele ettikleri potansiyel seçmen sayısının giderek azaldığını gösteriyor. Diğer pek çok ankette olduğu gibi YouGov'un araştırmasında da SPD (Sosyal Demokrat Parti) yüzde 25 ou oranı ile birinci parti görünüyor. Şu na iktidarda olan koalisyonun büyük ortağı, Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU, geçen haftaya oranla bir puan yükselerek yüzde 21'e çıkmış durumda. Söz konusu ankete göre, Yeşiller yüzde 14, AfD (Almanya İçin Alternatif) yüzde 12, FDP (Hür Demokrat Parti) yüzde 11 ve Sol Parti yüzde 7 oy alacak.

Benzer sayılar, hafta içinde Forsa ve Insa kamuoyu araştırma şirketlerinin açıkladığı anket sonuçlarında da çıkmıştı. Ancak seçim anketlerinin her zaman çok güvenilir sonuçlar vermediği de bilinen bir gerçek. Özellikle siyasi partilere olan bağın eskisi kadar güçlü olmadığı ve tercihini son anda yapanların sayısının arttığı bir dönemde.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT