Almanya’da gönüllü askerlikte yeni adım: Zorunlu vatani hizmete ise dönüş yok

Almanya’da gönüllü askerlikte yeni adım: Zorunlu vatani hizmete ise dönüş yok

Alman ordusu uzun süredir askerlik hizmeti ile ilgili tartışmaların odağında olmaya devam ediyor. Gönüllü vatani hizmette yeni adımlar atılırken, zorunlu askerliğin yeniden uygulanması isteklerine bir kez daha veto geldi.

Federal Alman Savunma Bakanı  Annegret Kramp-Karrenbauer vatani hizmetle ilgili tartışmalara son vermek üzere gönüllü askerlikte yeni bir adım daha attı. Bakan, bu yolda bir hizmeti şu başlıkla duyurdu: “Almanya için Senin Yılın”. 

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) tarafından Berlin’de düzenlenen bir dijital etkinlikte konuşan  Kramp-Karrenbauer, 2021'den itibaren hizmetin uygulamaya geçeceğini belirterek “Vatani hizmeti tercih eden gençler yaşadıkları şehirde altı aylık temel askeri eğitim alacak ve daha sonra altı ay boyunca onlara eve yakın noktalarda yedek hizmetler sağlanacak” dedi. Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü de söz konusu konseptin temmuz ayı sonunda tanıtılacağını ve ardından da tanıtım kampanyalarına geçileceğini duyurdu. Sözcü, söz konusu düzenleme ile Alman ordusunun eyalet ve federal düzeydeki savunma yeteneğinin de güçlendirilmiş olacağına işaret etti. 

Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer gençler için genel “Almanya Yılı” talebini yineleyerek zorunlu askerlik hizmetine sıcak bakmadıklarını  vurguladı ve “Bizi bu toplumda bir arada tutan şeyin ne olduğu sorusunu sormak gerekir. Bu toplum için gerçekten bir şeyler yapmak isteyenleri nasıl güçlendiriyoruz, ona dönüp bakmak gerek” diye konuştu. 

Ordu görevlisi Eva Högl ise zorunlu askerliğin askıya alınmasının çok büyük bir hata olduğunu söyleyerek “Bu karara çok eleştirel yaklaşmalı ve iyi analiz etmeliyiz” dedi.

+49 – BERLİN

 

HABERE YORUM KAT