Almanya'da 'göl paraziti' tehlikesi

Almanya'da 'göl paraziti' tehlikesi

Yaz aylarında göller yüzmek için çokça ziyaret ediliyor Ancak gölde yüzdükten sonra tehlikeli bir parazitle temas etmiş olma ihtimaliniz var

Berlin Devlet Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi'nden alınan bilgiye göre, bu yıl gölde yüzme keyfi “Cercaria” ile gölgelenecek. Fluke paraziti dakikalar içinde insan derisine girebilir ve bazı reaksiyonlara neden olabilir.

Almanya’da parazitler yayılıyor

Cercariae larva aşamasındaki parazitlerdir. Ve şimdi Almanya sularında da bulunabilir. Gözle görülmezler ve kaşıntı, kızarıklık veya dermatite sebep olabilirler.

Parazitler genellikle su kuşları yoluyla yayılırlar. Dört dakika içinde hayvanın derisine girerler ve yumurtalarını oraya bırakırlar ve daha sonra kuşun dışkılarıyla birlikte dışarı atılırlar. Yeni parazitler yumurtadan çıktıktan sonra genellikle ara konak olarak tatlı su salyangozlarına saldırır. İki ila üç aylık bir gelişme evresinden sonra, tekrar serkarya olarak ortaya çıkarlar ve ev sahibi olarak tekrar su kuşlarını ararlar.

Ne yazık ki, insanlar da küçük parazitlerden etkileniyorlar. Şimdiye kadar, oluşumları çoğunlukla Berlin çevresindeki göllerle sınırlıydı. Ancak Hamburg'da bir de serkarya istilası vakası vardı. Çocuklar gölde yüzdükten sonra kaşıntı ve deri reaksiyonlarından şikayet ettiler. 

Serkarya istilasının belirtileri 

Parazitler güçlü reaksiyonlara sebep olabilir. Serkarya istilası, kaşıntı ve serkarya dermatiti ile sonuçlanabilir. Bu durumlar genellikle sığ su bölgelerinde bulunduğunuzda ortaya çıkar. Kırmızı ve çok kaşıntılı kabarcıklar olası semptomlardır. Bir kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak, reaksiyonların gücü değişebilir. Nadir durumlarda ateş belirtisi de görülebilir. Semptomlar yaklaşık 10 ila 20 gün içinde sona erer.

Berlin Eyalet Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi, gölde yüzdükten sonra ıslak mayoları çıkarmanızı ve banyodan sonra kendinizi bir havluyla kurulamanızı tavsiye ediyor. 

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - tsasacha

 

HABERE YORUM KAT