Almanya'da gıda fiyatlarında artış devam edecek mi?

Almanya'da gıda fiyatlarında artış devam edecek mi?

Gıda fiyatları yükseliyor ve yükselmeye de devam edecek. Üreticiler de büyük gıda zincirinin baskısı altında.

Tereyağı, peynir ve bebek maması fiyatları o kadar arttı ki Birleşik Krallık’ta birçok market hırsızlığı caydırmak için ürünlerin üzerine güvenlik alarmı koymaya başladı. İngiliz süpermarketlerinde temel gıda yiyeceklerinde hırsızlık vakaları artmaya başladı. 

Almanya'da da fiyatlar hızla yükseliyor. Ayrıca yağ, kahve veya süt fiyatlarına da önemli ölçüde zam geldi. Alman Gıda Endüstrisi Federal Birliği Genel Müdürü Stefanie Sabet, “Yaklaşık 16 yıldır şimdi olduğu kadar bir fiyat artışı yaşamamıştık” dedi. 

Bir yıl içinde bakkaliye ürünleri neredeyse yüzde 13 daha pahalı hale geldi. Özellikle yemeklik yağ, et, ekmek, süt ürünleri ve yumurta bir yıl öncesine göre çok daha pahalı. Petrole de yüzde 40’ın üzerinde zam geldi. 

Ukrayna savaşı fiyatların artmasının nedenlerinden biri. Ama diğer pek çok faktör de fiyatların artmasında etkili oluyor.

Üreticiler şu anda üretebilmek için daha çok enerji harcamak zorunda kalıyor. Enerji de onlar için daha pahalı hale geldi. Stefanie Sabet, özellikle süt ve et üretiminin gaza bağlı olduğunu söylüyor: "Uzun vadede, üretimde sürekli artan talepler nedeniyle maliyet artışlarımız var. Bu bir yandan tüketicilerin talepleriyle, aynı zamanda tarım ve üretimin iklim hedeflerine dönüştürülmesiyle de ilgili." Pandemi hammadde ve ambalajda kıtlığa neden oldu.

Tahılın dünya piyasa fiyatı arttı

Savaş nedeniyle özellikle ayçiçek yağı ve tahıl sıkıntısı yaşanıyor. Ukrayna dünyanın en büyük ayçiçek yağı tedarikçisidir. Ülke aynı zamanda dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biridir. Ancak savaşın başlangıcından bu yana tahılı diğer ülkelere satamıyor. 

Stefanie, “Almanya'da ekmeklik tahıl söz konusu olduğunda anca kendi kendimize yetiyoruz. İthalata bağımlı değiliz. Ancak tahılın dünya pazarında fiyatı elbette arttı” dedi. ifo Enstitüsü tarafından yapılan bir anket, gıda fiyatlarının önümüzdeki aylarda artmaya devam edeceğini ortaya koydu.

Yakında ekmeğe yüzde 10 ila 20 arasında bir zam gelebilir. Schleswig-Holstein çiftçi derneği bile ekmeğin fiyatının iki katına çıkmasını bekliyor. Stefanie Sabet: “Maaliyetler kesinlikle artacak. Bunu size kesin olarak söyleyebilirim” dedi. 

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf:AA

HABERE YORUM KAT