Almanya’da gaz fiyatlarında yüzde 400’e varan artış yaşanabilir!

Almanya’da gaz fiyatlarında yüzde 400’e varan artış yaşanabilir!

Ekonomi Bakanı Habeck, ileriki haftalarda Kuzey akım boru hattında Rus gazı problemi yaşanmasından korkuyor. Enerji uzmanı Claudia Kemfert, böyle bir durumda fiyatların dört katına çıkabileceği konusunda uyarıyor.

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, önümüzdeki birkaç hafta içinde Rus gaz arzının tamamen bloke edilmesinden korkuyor. Baltık Denizi boru hattı Nord Stream 1 üzerinde duyurulan bakım çalışmaları, 11 Temmuz'dan itibaren bu önemli tedarik hattı üzerinden Almanya'ya ulaşan gazı engelleyebilir.

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nden enerji uzmanı Claudia Kemfert, ZDF dergisinde bu durumun tüketiciler için keskin fiyat artışlarına yol açabileceğini söyledi. Kemfert: “Yüzde 400'e varan fiyat artışları yaşanması mümkün. Ancak, özel haneler bunu ancak kıştan sonra fark edebilir” dedi. Bir tüketici olarak bu duruma şimdiden hazırlanmalı ve ona göre bütçe ayırmalısınız.

Uzman: “Gaz depolarını doldurun, tüketimi azaltın”

Kemfert, Rusya'dan teslimat olmamasına rağmen gaz arzının garanti altına alınabilmesi için iki şeyin gerekli olduğunu sözlerine ekledi: Ulusal gaz depolama tesislerini doldurmak ve gaz tüketimini azaltmak.

Kemfert, gaz depolarının yüzde 20’si kurtarılırsa gaz kıtlığı hakkında endişelenilmesine gerek kalmayacağını belirtiyor. Sanayi zaten tasarruf yapıyor ve gaz tüketimi şimdiden hızla düştü. Bunun nedeni, firmalar tarafından hissedilen artan fiyatlar. Şirketler, farklı üretim süreçleri kullanarak veya daha az satın alarak kendilerini yeniden yönlendiriyor.

Kemfert: “Kışın gaz sıkıntısı önlenebilir”

Gaz rezervleri şu anda yüzde 61 oranında dolu. Ekonomi uzmanına göre, şuan ne kadar fazla gaz tasarrufu yapılırsa, depolama tanklarının 1 Ekim'e kadar yüzde 80 ve 1 Kasım'a kadar yüzde 90 dolu olma olasılığı o kadar yüksek olur. Bu sayede kışın arz açığı oluşmaz.

Gaz tasarrufuna bir katkı da elektrik üretmek için daha fazla kömür tüketilmesiyle gerçekleşiyor. Norveç gibi diğer bölgelerden gaz teslimatı, gemiyle enerji sağlamak için LNG terminallerinin inşası gibi arz güvenliğine katkıda bulunur.

Kışın arz düşüşleri ancak gaz depolama tankları doldurulabilirse önlenebilir. Kemfert, tasarrufun herkes için önemli olduğunu söylüyor.

 Artı49                                                                                               Çeviri haber: Tuğba Ünal                                                           Fotoğraf: KWON JUNHO - Unsplash

 

 

HABERE YORUM KAT