Almanya'da eş zamanlı salgın uyarısı!

Almanya'da eş zamanlı salgın uyarısı!

Almanya Sağlık Bakanı, sonbahar ve kış aylarında koronavirüs ve grip salgınlarının eş zamanlı olarak yayılabileceği konusunda uyarıda bulunarak, grip aşısı olma çağrısı yaptı.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler, sonbahar ve kış aylarında koronavirüs ve grip salgınlarının eş zamanlı olarak yayılabileceği konusunda uyarıda bulunarak, grip aşısı olma çağrısı yaptı.

Almanya'da geçen yıl uygulanan kısmi kapanma nedeniyle kayda değer grip vakaları görülmediğini belirten Sağlık Bakanı Spahn, ancak bu yıl grip salgını riskinin arttığına dikkat çekti.

Berlin'de düzenlenen basın toplantısında "Lütfen gribe karşı aşı yaptırın" çağrısında bulunan Spahn, yeterince grip aşısı ısmarlandığını söyledi. Geçen yıl grip sezonunda 22 milyon doz aşı yapıldığını belirten Spahn, bu rakamın geçen yıllara kıyasla oldukça yüksek olduğunu kaydetti. "Bu kotaya yine ulaşmayı istiyoruz" diyen Spahn, 27 milyon doz grip aşısının ısmarlandığını söyledi. Sağlık Bakanı, Pazartesi gününe kadar 23 milyon doz aşının kullanıma sunulduğunu da sözlerine ekledi.

Almanya'da 60 yaş ve üzerindekilerin yanı sıra kronik hastalığı bulunanlara, hamilelere, sağlık personeline, hasta yakınlarının bakımını sağlayanlara ve işleri gereği çok sayıda insanla bir araya gelenlere grip aşısı tavsiye ediliyor. RKI Başkanı Lothar Wieler, hekime danışarak, isteyen herkesin grip aşısı yaptırabileceğini de vurguladı.

Wieler sonbahar ve kış aylarında koronavirüs vakalarında da artış olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Wieler, "Bu nedenle, sonbahar ve kış aylarında Covid-19 ve grip vakalarının paralel olarak ortaya çıkmasını önlemek zorundayız" şeklinde konuştu.

Covid-19 ve grip vakalarının aynı anda yayılması durumunda hastanelerin yükünün artacağını belirten Wieler, böyle bir senaryonun aşı olmak, koruyucu maske takmak, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymak, kapalı ortamları havalandırmak ve akıllı telefonlardaki korona uyarı uygulamasını kullanmak ile engelleneceğini söyledi. Grip dalgasının nasıl seyredeceğini şimdiden kestirmenin mümkün olmadığını ifade eden Wieler, her iki hastalığın da özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı bulunanlar için risk oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz

HABERE YORUM KAT