Almanya’da enstitüden kene uyarısı: Üç bölge daha riskli ilan edildi!

Almanya’da enstitüden kene uyarısı: Üç bölge daha riskli ilan edildi!

Robert Koch Enstitüsü, kene vakalarına karşı uyarıda bulundu.

Uzmanlar, 2022'deki kene hastalıklarının yüzde 98'inin aşı olmamak veya yetersiz aşı olmaktan kaynaklandığını açıkladı

Almanya'da TBE risk alanları Bavyera, Baden-Württemberg, güney Hessen, Thüringen'in bazı kısımları, Saksonya ve güneydoğu Brandenburg'daki ilçeler. Ülke genelinde 180 ilçe riskli bölge arasında bulunuyor.

Riskli bölgeye eklenen üç yeni yer:

  • Anhalt-Bitterfeld Bölgesi (Saksonya-Anhalt)
  • Fürstenfeldbruck Bölgesi (Bavyera)
  • Münih şehrinin kentsel bölgesi (Bavyera)

Uzmanlar özellikle 60 yaş ve üzerindekiler için uyarıda bulunurken Daimi Aşılama Komisyonu (STIKO), riskli bölgelerde yaşayanlar için TBE aşısı yapılmasını önerdi.

Enstitüsü verilerinde 2022’deki vakaların bir önceki yıla göre yüzde 30 arttığı ve iki kişinin hayatını kaybettiği bilgisi de yer aldı.

Kene ısırmasında ne yapılmalı ?

Vücudunuza tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan; eldiven, bez ya da poşet ile çıkartın, çıkartamıyorsanız zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Hastalık bulaşma riski kenenin vücutta kaldığı süre ile doğru orantılı olduğundan kene en kısa zamanda çıkarılmalıdır.

Vücuda yapışmış keneler, hijyen ortamı sağlanıp eldiven giyildikten sonra ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla, vida çıkarır gibi sağa sola çevrilerek çıkarılmalı. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

Kene ısırmasıyla TBE enfeksiyonu: Hangi belirtiler ortaya çıkabilir?

RKI'ye göre, enfekte bir kene tarafından ısırıldıysanız, TBE virüsünün ilk belirtileri 7 ila 14 gün sonra ortaya çıkabilir. Daha sonra bir haftaya kadar azalan grip benzeri semptomlar beklenebilir

Hastalığın ikinci aşamasında hastalar daha ciddi etkilerle karşılaşabilir. Beyin zarlarının veya omuriliğin iltihaplanması mümkündür. Daha ileri durumlarda, nörolojik hasar kalıcı bile olabilir. 


 

HABERE YORUM KAT