Almanya'da enflasyon oranı 1993’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya'da enflasyon oranı 1993’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı

Eylül ayında Alman enflasyon oranı 28 yıl sonra ilk kez yüzde 4’ün üzerine çıktı. Tüketiciler artan fiyatlardan giderek daha fazla etkileniyor.

Federal İstatistik Ofisi'nin Perşembe günü yaptığı ön hesaplamaya göre, tüketici fiyatları Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 arttı. Bu, yüzde 4,3 ile Aralık 1993’ten bu yana en yüksek seviye. 

Yükselen enerji fiyatları aylardır enflasyonu körüklüyor

Aylardır yükselen enerji fiyatları enflasyonu körüklüyor. Korona krizi sonrası yaşanan ekonomik toparlanma sürecinde, ham petrol talebinin önemli ölçüde artması fiyatları daha da yukarı çekiyor. Almanya'da, Ocak ayından bu yana dizel, benzin ve doğal gazın yanması sonucu ortaya çıkan karbondioksit (CO2) ton başına 25 Euro'ya karşılık geliyor. 

Ön verilere göre, Eylül ayında tüketiciler, enerji yakıtları için bir yıl öncesine göre yüzde 14,3 daha fazla ödemek zorunda kaldı. Geçici KDV indiriminin geri çekilmesi enflasyon eğilimini tam anlamıyla etkiliyor. Korona krizinde tüketimi teşvik etmek için federal hükümet KDV'yi 1 Temmuz 2020'den 31 Aralık 2020'ye kadar geçici olarak indirmişti. Normal KDV oranları Ocak 2021'den beri tekrar yürürlükte olduğundan, mal ve hizmetler yeniden daha pahalı hale geldi. Münih Ifo Enstitüsü'nün ekonomi başkanı Timo Wollmershäuser geçtiğimiz günlerde, "Önümüzdeki birkaç ay içinde daha da yüksek enflasyon oranları elde edeceğiz. Enflasyon yüzde beşi görebilir" dedi. 

Çeviri haber: Tuğba Ünal


 

HABERE YORUM KAT