Almanya'da enerji fiyatlarına zam mı gelecek ?

Almanya'da enerji fiyatlarına zam mı gelecek ?

Almanya’da elektrik ve gaz kullananların önümüzdeki aylar için kendilerini fiyat artışlarına hazırlamaları gerek.

Federal Enerji ve Su Endüstrileri Birliği (BDEW) tarafından yapılan bir analize göre, hane halkı ve endüstriyel müşteriler için ortalama tarifeler, yılın başından bu yana önemli ölçüde arttı. 

Toptan elektrik ve doğalgaz fiyatları 4 katına kadar çıktı

BDEW müdürü Kerstin Andreae'ye göre, enerji tedarikçilerinin elektrik ve gaz için ödemesi gereken tedarik maliyetleri son aylarda keskin bir şekilde arttı. Geçen yılın başından bu yana, elektrik toptan satış fiyatları ve gaz fiyatları neredeyse dört katına çıktı. 

Andreae, "Enerji tedarikçilerinin uzun vadeli satın alma stratejileri nedeniyle, toptan satış piyasalarındaki fiyat gelişmeleri müşterilere yalnızca gecikmeli olarak ulaşıyor. Ancak, fiyat seviyesi ne kadar uzun süre yüksek kalırsa, toptan satış fiyatları tarifelere o kadar fazla yansıyacak ve uzun vadede onları da etkileyecektir" diyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bu yana, enerji piyasalarındaki durum yeniden kötüleşti.
Alman Kiracılar Derneği Federal Direktörü Melanie Weber-Moritz, gelecek hesap yılından önce "RTL Direkt" programında: “Hesaplamalarımızın iki katına çıkmasını bekliyoruz". açıklamasında bulundu.

Elektrik ve gazda KDV indirimi

BDEW analizine göre, hane halkı müşterileri için bugüne kadarki ortalama mevcut elektrik tarifesi kilovat saat başına 37,14 sent. Bu, 2021 ortalamasından yüzde 15,5 daha fazla. Küçük ve orta ölçekli endüstriyel müşteriler, 2022'de kilovat saat başına ortalama 31,36 sent ödemek zorunda kaldı, bu geçen yıla göre neredeyse yüzde 50 daha fazla.

Buna göre , yıllık tüketimi 20.000 kilovat saat olan müstakil evlerdeki haneler, şu anda gaz için kilovat saat başına ortalama 13,77 sent ödüyor. Bu, yıllık ortalamanın 7,06 sent olduğu 2021'dekinin neredeyse iki katı.

Andreae, hükümetten bu konuda daha fazla yardım istedi. Temmuz ayından itibaren elektrik faturasındaki EEG vergisinin kaldırılması, son derece yüksek satın alma maliyetlerini azaltamaz. Örneğin, Federal Hükümet, elektrik vergisini Avrupa'da izin verilen asgari düzeye indirmeyi ve elektrik ve gaz üzerindeki katma değer vergisini yüzde 19'dan yüzde 7'ye indirmeyi incelemelidir. Aynı zamanda hükümet, hanelerin enerjiyi nasıl daha verimli kullanabilecekleri ve böylece elektrik ve gazdan nasıl tasarruf edebilecekleri konusunda daha fazla bilgi sağlamalıdır.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - philipmyr

HABERE YORUM KAT