Almanya’da emlak beyannamesi süresi uzatıldı!

Almanya’da emlak beyannamesi süresi uzatıldı!

Doğu ve Batı Almanya arasındaki emlak vergisi bildirim usülü“nde eşitlik için getirilen Emlak Beyannamesi şartında, süre Ocak 2023’e uzatıldı. 32 milyon emlak kaydını ev sahipleri sisteme girecek.

Almanya’da doğu ve batı eyaletlerinde emlak değerlerinin hesaplanmasında farklılıklar olduğu için Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği „emlak vergisi“ değerlendirmesinde süre uzatıldı.

Almanya'nın batıdaki 6 eyaletinde yaşayanları ilgilendiren Emlak Beyannamesi'ni verme süresi 30 Ekim'de doluyordu. Ancak bu tarihe kadar emlak ya da daire sahiplerinin üçte birinin ancak beyanname verebildiği belirtildi. 32 milyon emlak bilgisinin girilmesine başlandığında sistem de çökmüştü.

Bunun üzerine Eyalet Maliye Bakanları toplanarak, ev sahipleri birliklerinin de talep ettiği şekilde sürenin ocak 2023 sonuna kadar uzatılmasını kararlaştırdı. Maliye Bakanı Liberal Parti lideri Christian Lindner de, bu yönde karar çıkmasına sevindiğini açıkladı. Lindner, „Bu aralar herkesin yapacak çok işi ve daha büyük endişeleri var. Bu bürokrasiyle uğraşacak zamanları yok“ demişti.

Eyaletlerin aldığı kararın kısa süre sonra kesin olarak açıklanması bekleniyor. Emlak beyannamelerinin tamamlanmasından sonra, yeni emlak vergisi (Grundsteuer) hesaplanması 2025'ten itibaren başlayacak. Amaç doğu ve batı Almanya arasındaki beyanname usulündeki farklılıkları kaldırmak olduğu için, emlak vergilerinde olağanüstü artışlar beklenmiyor.

Kaynak: Sözcü Ali Gülen
Fotoğraf: Unsplash - theblowup

HABERE YORUM KAT