Almanya'da eğitimli vatandaşlar ülkeyi terk ediyor

Almanya'da eğitimli vatandaşlar ülkeyi terk ediyor

Almanya'da çalışmak için ülkeyi terk edenlerin önemli bir kısmı, İsviçre, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'ni tercih ediyor.

Bir araştırma, Almanya'da orta yaş grubuna mensup iyi eğitimli bireylerin giderek artan bir oranda ülkeyi terk ederek başka yerlerde çalışmayı ve yaşamayı seçtiklerini ortaya koydu.

Geçtiğimiz yıl 270 bine yakın Alman vatandaşının ülkeyi terk etmesi, 2016'dan bu yana bu sayıda önemli bir artış olduğunu gösteriyor.

Ülkeyi terk edenler arasında emeklilik yaşına gelmiş, daha güneşli ve ekonomik ülkelerde yaşamını sürdürmek isteyenlerin yanı sıra çoğunluğu orta yaş grubunda ve iyi eğitimli kişilerin bulunduğu belirlendi.

Araştırmaya göre, ülkeyi terk eden her 10 kişiden 6'sı ortalama 35 yaşında ve erkek. Ayrıca, ayrılan her 4 Alman'dan 3'ü yüksek diploma sahibi.

Ayrılma nedenleri arasında, daha iyi bir yaşam ortamı için Portekiz veya Asya ülkelerini tercih edenlerin yanı sıra Alman bürokrasisinden bıkan ve mesleki sebeplerle ülkeyi terk edenlerin önemli bir payı bulunuyor. Bu nedenle, farklı bölgeler tercih ediliyor.

Münih'te yurt dışında çalışmak isteyenlere danışmanlık hizmeti veren Jochen Schuppener'a göre, gidişlerin artmasında, hükümetin Covid salgını döneminde getirdiği kısıtlamaların etkisi de büyük. Bu nedenle, değişimi mümkün görmeyen kişiler, uyum sağlama ya da göç etme kararı alıyorlar.

Çalışmak için yurt dışına gidenlerin önemli bir kısmı, tercihlerini İsviçre, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden yana kullanıyor.

Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nden (IFO) Panu Poutvaraa, ABD ve İsviçre'ye olan ilginin nedenini, bu ülkelerdeki yüksek net gelirler ve düşük vergi oranları olarak açıklıyor. Ayrıca, Avusturya ve İsviçre'nin aynı dili konuştuğumuz ülkeler olması da göç etmeyi kolaylaştırıyor.

Beyin göçü, Alman ekonomisinin ciddi bir işgücü sıkıntısı yaşamasına neden oluyor. Ancak yeni göçmenlerin ve ülkeye geri dönen Almanların katkısıyla bu eksiklik bir ölçüde telafi ediliyor.

HABERE YORUM KAT